Documentaire van National Geographic over een van de grootste raadselen van deze planeet: de piramides van Egypte. 's Lands tweede bekende exportproduct Omar Sharif is de host

"Opa, hoe zat het met die piramides?" vraagt Sharif's kleindochter. En opa vertelt. Over de monumentale en enigmatische bouwwerken van Egypte, de resten van een duizenden jaar oude beschaving die nog altijd rotsvast overeind staan. Deze opzet - opa, kindje - is weliswaar informatief en aardig, maar bij vlagen ook iets te speels voor het onderwerp. De sfinxen, de piramides en het graf van Toetanchamon houden sinds jaar en dag wetenschappers uit hun slaap, gebrand als ze zijn op het ontdekken van het grote architectonische geheim van de Egyptenaren. En hoe hebben ze ooit die piramides kunnen bouwen, zonder katrollen of hijskranen?

Megascherm

Deze serieuze issues worden ook opgeleukt met enkele gespeelde scènes, zoals de Britse, besnorde ontdekkingsreiziger die na lang zoeken het graf van Toetanchamon ontdekte. Dat zijn geldschieter en ook andere graf-openers daarna het leven lieten, was de aanleiding voor meer speculatieve hocus-pocus rondom Egyptische mysterieën. Er werd ook gewag gemaakt van een vloek op eenieder die het waagt de graven te betreden. Het is puik geproduceerd, dat wel. Maar de docu is vast bedoeld voor alle leeftijden, en werd in eerste instantie ook vervaardigd voor het grote doek. Het wijdse spectrum op de gigantische bouwwerken en de prachtige woestijn komt op een megascherm vast beter tot zijn recht.

Introductie

De lengte van de documentaire, circa 40 minuten, zal ook niet naar ieders smaak zijn. Er is inmiddels zoveel bekend van en opgegraven in de Vallei der Koningen, dat er voldoende materiaal is voor lange special interest-documentaires per onderwerp. De Nijl, Alexandrië, de piramide van Cheops, Toetanchamon, de tempels van Luxor, de Sinaï-woestijn, sfinxen; Egypte herbergt een schatkamer aan waardevolle historische vondsten. Het maakt deze DVD evenwel bij uitstek geschikt als een laagdrempelige, toegankelijke introductie voor een van de meest tot de verbeelding sprekende beschavingen uit ons geschiedenisboek.


Bestel deze dvd direct:


Mysteries Of Egypt (IMAX)