Beslist niet onprettige tv-miniserie uit 1993 over John F. Kennedy's jeugd, van zijn schooltijd tot zijn eerste succes als politicus in 1946

Patrick Dempsey in de titelrol overtuigt alleszins als JFK de charmeur. Met een golvend bruin kuifje, een snelle lach en de typische Kennedy-charme om iemand moeiteloos naar zich toe te trekken en dan weer door te fladderen naar de volgende. Zowel mannen als vrouwen lieten zich inpakken door de stijl van John F., en dat trucje heeft Dempsey goed door. Zijn jongensachtige, luchthartige bravoure ontwikkelt zich in deze serie tot het jeugdige charisma waarmee hij uiteindelijk een van Amerika's populairste presidenten zou worden. Het is toeval (of misschien ook niet) dat in de extra's een trailer zit van Nixon, waarin Anthony Hopkins als de verguisde Nixon naar een schilderij van John F. Kennedy kijkt, en verzucht: "Als ze jou zien, zien ze wat ze willen zijn. Als ze mij zien, zien ze wat ze echt zijn." Treffend.

Ierse achtergrond

Het is wel handig om iets meer van de Kennedy-familie te weten voor deze zwaar geromantiseerde tv-serie. De Ierse, streng katholieke achtergrond van deze immigrantenfamilie bijvoorbeeld (waardoor opa Kennedy nog altijd die Ierse tongval heeft). En dan die hele stoet kinderen waarvan John de op één na oudste was; hij moest mede door de invloed van zijn ambitieuze vader opboksen tegen zijn oudste broer Joe. Toen die in WOII omkwam en John de volwassen kracht kreeg om zijn vader te trotseren, kwam het pad naar zijn politieke succes open te liggen. De rest is history.

Rokkenjacht

Jackie O is in deze periode nog niet in beeld, maar de rokkenjacht van John is het slechtst bewaarde geheim uit zijn dossier. Sterker nog; zijn escapades die hier ruimschoots de aandacht krijgen, hadden hem in de huidige tijd allang een politieke onthoofding bezorgd voordat hij ook maar één keer campagne had kunnen voeren. Of de 3 Minute Man, zoals zijn bijnaam luidde, vele harten heeft gebroken komt hier niet aan de orde. Eerder is te zien hoe zijn twee eerste grote liefdes hém dumpten, in plaats van andersom. Of alle feiten historisch juist zijn, is de vraag: door de nuance van privé-levens ligt de waarheid meestal in het midden. Maar met de losse stijl en kleurrijke personages koestert JFK - Reckless Youth ook niet de pretentie een scherp politiek pamflet te zijn; de feiten worden accuraat genoeg weergegeven, en zo is dit gewoon een prettige serie over een van de meest luisterrijke figuren uit het Amerikaanse geschiedenisboek.


Bestel deze dvd direct:

Jfk reckless youth