Schitterend docu/drama-serie over de beroemde familie Mann waarvan schrijver Thomas de bekendste is

Dit tv-epos van 5 uur heeft regisseur Heinrich Breloer net zo origineel als effectief aangepakt. De jongste dochter van Thomas Mann, Elisabeth Borgese-Mann, is nog in leven. Breloer zocht haar op, en vergezelde haar naar allerlei plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de Manns, waar zij haar commentaar op geeft. Ook archiefmateriaal en oude opnamen zijn gebruikt, die gemonteerd zijn tussen de gedramatiseerde scènes. De onovertroffen Armin Mueller-Stahl vertolkt in die dramascènes de rol van Thomas Mann, en Monica Bleibtrau zijn vrouw Katia.

Door God gekust

De Manns zijn door God gekust met talent. Thomas Mann, auteur van ondermeer het prachtige Buddenbrooks, De Toverberg en Dood in Venetië, kreeg in 1929 de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn broer Heinrich is vooral bekend als auteur van Die Blaue Engel, waarvoor later Marlene Dietrich de titelrol zou spelen in de verfilming. Thomas' zoon Klaus schreef Mephisto, die ook al werd verfilmd en gelauwerd met een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. De andere Manns waren begenadigde poëten, dichters, schrijvers, acteurs, journalisten en vooral politieke dieren die zich met hand en tand bleven verzetten tegen het nazisme dat hun Duitsland in een monsterstaat veranderde.

Intellectuele onthoofding

Thomas, getrouwd met de joodse Katia, moest uitwijken naar Amerika waar hij met regelmaat publiekelijk zijn afschuw uitte over Hitler en zijn trawanten. Mede door hen ruilde hij zijn doodsfascinatie in voor een sterk humaniteitsideaal, zoals verwoord in De Toverberg. Zijn kinderen Klaus en Erika bleven in Duitsland en liepen grote risico's door het regime voortdurend te schofferen met scherpe theaterstukken. Gebrek aan politiek engagement kan de Manns niet verweten worden, en gebrek aan talent al helemaal niet. In de tijd dat er een intellectuele onthoofding plaatsvond in nazi-Duitsland, bleven zij ook als banneling de hoogculturele status van het land verrijken met hun werk.

Keerzijde

Dat talent had ook een keerzijde. Kunst stond bij hen hoger aangeschreven dan enig andere waarde, en al was Thomas een toegewijde vader, zijn buitenproportionele gave maakte van hem geen makkelijke man. Voor de kinderen was het moeilijk om een eigen plek te veroveren met zo'n monumentale pater familias. Het spook van de depressie waarde door hun huishouden, wat leidde tot suïcidale neigingen, erotische uitspattingen en morfine- en drankverslavingen. Aan het eind van de literaire DVD-rit, die vele perioden van Duitslands geschiedenis bestrijkt, heb je naar een verbijsterende kroniek zitten kijken van een van de meest memorabele families van Duitsland.


Bestel deze dvd direct:


Die Manns (3DVD)