Eerste seizoen van de tweede spin-off van CSI. Na de duistere klussen van de forensische teams in Las Vegas en Miami, was ook New York aan de beurt.

De grootste troeven van CSI: N. Y. zijn de casting van Gary Sinise en de locatie. De wolkenkrabbers, de rivieren met karakteristieke bruggen, de smoezelige stegen versus de strakke helderheid van het Financial District, het razende straatbeeld van een zichzelf voortstuwende multiculturele smeltkroes: New York is zonder twijfel de meest fotogenieke stad van de Verenigde Staten. Deze CSI: N.Y. , waarin hoofden in gloeiend hete pizzaovens worden gestopt en ratten met bewijsmateriaal in hun buik de riolen inkruipen, is grimmiger en gejaagder dan zijn evenknieën in de zuidelijker streken waar de zon altijd schijnt.

Onverstoorbaar

En dan Sinise, als detective Mack Taylor. In een eerdere aflevering van CSI: Miami werd hij al door zijn roodharige collega David Caruso geïntroduceerd, toen het spoor van een moord in Florida naar New York liep. Het personage Taylor wordt door Sinise neergezet als een onverstoorbare, bloedserieuze kerel, die zijn vrouw heeft verloren tijdens de terreuraanslag op 9/11. Hij weet wel de ultrakrappe ruimte die hem naast zijn werk wordt gegund als 'mens' ten volle te benutten. Taylor wordt gesecondeerd door de rest van het New-Yorkse forensic team, van wie Stella Bonasera (Melina Kanakaredes) de meeste zendtijd krijgt. Chemistry is er wel tussen haar en Taylor, seksuele spanning niet; de toewijding waarmee zij zich op hun werk storten laat geen flintertje ruimte voor stoorzenders als romantische escapades.

CSI: Mokum

Entertaining is CSI: N. Y. niet per se. Daarvoor zijn de cases té gruwelijk, en de pilot beukt er meteen in met een seriemoordenaar die het aantal mooie, jonge New Yorkse vrouwen fors decimeert voordat ze hem op het spoor komen met hightech snufjes en lange dagen en nachten in laboratoria. Door het grimmige karakter en de kille grijstinten, is deze serie wel erg spannend en interessant, en het forensische team lijkt hun futuristisch aandoende vak uitstekend te verstaan. Maar goed, wij zijn er in Nederland dan ook aan gewend dat een heel korps rechercheurs niet eens een straatrovertje van 16 achter de tralies weet te krijgen.


Bestel deze dvd direct:


CSI: NY - Season 1