Uit het oog is niet altijd uit het hart. Seinfeld c.s. mag dan al jaren van de buis zijn verdwenen, de sitcom wordt nog altijd herhaald en een release op DVD is feest.

De Seinfeld-formule is altijd ongewijzigd gebleven, in tegenstelling tot andere sitcoms waar soms de pit opgewarmd moest worden met liefdesrelaties en bijbehorende complicaties. Kan ook grappig zijn, maar bij Seinfeld wist immer de magie van de doorsnee-plot de boventoon te voeren. Correctie: de situaties waren in feite allesbehalve doorsnee, maar werden door de 'gewone' cast zo effectief uitzinnig.

Losers

Het wemelt in de wereld van mannen als George (Jason Alexander). Tikje gezet, vroegtijdig kaal, gierig, geen succes op de werkvloer noch met de vrouwen. Een loser, so to speak. Toch is Alexander een talent van heb-ik-jou-daar, want een mindere acteur was in zo'n rol, die het loserdom tot kunst verheft, allang op de zenuwen gaan werken. De extreem weirde Cosmo Kramer, met mimiek alsof hij stroomstoten krijgt, wordt dan ook in kleine doses opgevoerd, al vervult hij in vrijwel elke episode een sleutelrol.

Schaafwondjes

Jerry Seinfeld zelf is het centrum van de sitcom, en als gewone all-American guy de reden voor het succes. Doorsnee looks, doorsnee appartement (de duiventil voor de hele cast) en doorsnee liefdesleven want met hem en de vrouwen loopt het ook voortdurend mis. Net als bij Elaine, de donkerharige schoonheid, die vriendje na vriendje verslijt waarna ze, net als de anderen, weer terugkeert op het vrijgezelle honk en daar in hooguit een halve minuut de schaafwondjes likt.

Koekoeksjong

Jerry lijkt zichzelf te spelen, maar halverwege seizoen 6 is er een speciale uitzending ingelast om de 100ste aflevering te vieren, die hij presenteert - als een ander mens. Het is overigens een hilarische episode vol 'Oh ja!' momenten, die de subtiele genialiteit van Seinfeld demonstreren. Die kleine rare plotjes, waarin elke zijlijn ergens aan het slot wel weer een functie blijkt te hebben of volstrekt roet in het eten komt gooien. Soms expres, soms doordat de beste bedoelingen fataal aflopen en ze een nieuwe vijand hebben; maar de vier musketiers hebben dan altijd nog elkaar. Zelfs een koekoeksjong zou er niet één van uit dit nest kunnen gooien. Op deze DVD zitten veel weggelaten scènes in de extra's, en per episode kan audiocommentaar ingesteld worden.

Bestel deze dvd direct:


Seinfeld - Season 6 (4DVD)
Jerry Seinfeld