Dit TV-drama uit 1990 , nu op DVD, was indertijd baanbrekend. Baanbrekend is de serie na 15 jaar niet meer dankzij een lange lijst epigonen, maar het is nog altijd goede televisie

Ten tijde van Twin Peaks had regisseur David Lynch in cult-kringen al faam gemaakt met films als Eraserhead en Blue Velvet. Fantasmorgische producties met magische elementen, in een tijdperk dat werd getypeerd door de glamour & greed van de jaren tachtig. De wilde stijl van Lynch was vernieuwend, eigenzinnig en 'gek' genoeg om een welkome middenweg te vormen in de veelal oppervlakkige Hollywood-industrie en de loodzware tegenhanger in het arthouse circuit.

Who Killed Laura

Ook voor TV liet Lynch de geijkte paden links liggen, al lag de hoofdverantwoording voor de regie van deze serie bij Mark Frost (Lynch was te druk met Wild at Heart). In Twin Peaks liepen zoveel zonderlinge personages rond, dat er geen peil op viel te trekken. Het thema van de serie, Wie Vermoordde Laura Palmer, was een zwevend element: met al die weirdo's in het afgelegen Amerikaanse dorpje uit de titel kon iedereen zich ontpoppen als moordenaar van Laura Palmer. Dat ook FBI-agent Cooper (Kyle McClachlan) geen doorsnee dienstklopper is, maakt de zaken er niet, of juist wél beter op. Hij is uit het juiste hout gesneden om bij dit rariteitenkabinet de onderste steen boven te halen.

Soap-coating

Alsof dit al niet voldoende materiaal was voor een tv-serie, gaven Lynch en Frost de detective een soap-coating. Twin Peaks grossiert in cliché's over mensen met macht die hun dominantie willen handhaven, romantische zijwegen en bijbehorende verwikkelingen, chantage en verborgen geheimen. Er worden meer paden ingeslagen dan wegen naar Rome, en met genres gegoocheld alsof er nooit een filmacademie heeft bestaan.

Extra's

Voor fans van zowel Lynch als Twin Peaks is deze DVD een must-have. De kwaliteit van de pilot mag dan minder zijn qua beeld en geluid, de rest is fantastisch gepolijst volgens huidige criteria. Bovendien gaat elke aflevering (7 in totaal telde dit eerste seizoen) vergezeld van uitgebreid commentaar van makers en spelers, wat beslist een meerwaarde is voor TP-adepten die een studie-object van de cultserie hebben gemaakt. Deze SE is voor hen onmismaar.

Bestel deze dvd direct:


Twin Peaks - Season 1 (4DVD)
Richard Beymer