Razendpopulaire Amerikaanse tv-serie annex sitcom, drama, thriller, mysterie, romance... tsja, wat is Desperate Housewives eigenlijk niet?

Hoe zonnig is de straat waar het allemaal gebeurt, dat Wisteria Lane in het Amerikaanse suburban stadje Fairview. Al die mooie vrijstaande huizen met twee auto's op de oprijlaan, cypressen in de tuin en elke dag mooi weer. Niet zonder ironie bouwden de makers van de serie een decor dat voldoet aan het beeld van de immer van haar huwelijksdag dromende bakvis. De ideale setting voor een levenslang huwelijk zonder lachrimpels. In de realiteit gaat het natuurlijk nooit zo, al zal het niet zo maf uit de hand lopen als in DH.

Morbide

In de eerste 5 minuten wordt die maffe toon van DH met een scheermes gezet. Mary Alice Young, de ogenschijnlijk perfecte echtgenote zoals afgebeeld op elk pak bakpoeder, maakt haar huis netjes aan kant en schiet zich daarna zonder omhaal door het hoofd. Dan gaat er een vinger door de plas bloed, die met smaak wordt opgesmikkeld door een andere huisvrouw. Oh nee, toch niet: die vrouw woont verderop, had net haar tomatenketchup gemorst en nam een goedkeurend proefje. De morbide humor van DH is in deze beginscène fraai vervat.

Zelfmoord

Mary Alice maakte deel uit van een groepje vriendinnen: de single Susan Mayer (Teri Hatcher), de ijselijk perfectionistische Bree van de Kamp (Marcia Cross), het ex-model Gabrielle Solis (Eva Longoria) en de ex-carrièretijger Lynette Scavo (Felicity Huffman). De vrouwen breken zich er het hoofd over wat hun vriendin tot zelfmoord dreef, al staan ze regelmatig zelf aan het randje van doorslaan. Ze gaan op zoek naar antwoorden en stuiten op steeds meer raadsels, die ze onveranderlijk amateuristisch aanpakken. Tel daar hun eigen niet onaanzienlijke privé-troubles bij op, en we hebben voldoende materiaal voor een heel seizoen vermakelijke domestieke rompslomp met thriller-elementen, voorzien van meelevende, ironische of verhelderende teksten via de voice-over van de overleden Mary Alice.

Desperate Husbands

De titel dekt overigens niet 100% de lading, want er is ook zeker sprake van Desperate Husbands. Susan is gescheiden, maar Bree, Gabrielle en Lynette hebben het op dat front bepaald niet slecht. De door en door verwende Gabrielle die het stiekem met haar piepjonge, gespierde tuinman doet, al helemaal niet. Haar echtgenoot is stikjaloers, en niet zonder reden. De significant others van Bree en Lynette zorgen eveneens stipt voor het dagelijkse luxe broodbeleg, al trekken hun vrouwen de frêle haute-coutureschoudertjes erbij op. Het was makkelijker geweest als het horken van kerels waren, en dat valt dus reuze mee. Het maakt de dames en wat zij doen iets vileiner, maar dat levert alleen maar leukere televisie op: dit is nieuw-millennium-drama in optima forma.

Bestel deze dvd direct:


Desperate Housewives - Season 1 (6DVD)
Eva Longoria