Een man vindt nergens respect in de hem vijandig gezinde samenleving, zo denkt hij, en grijpt naar grof geschut om zijn daadkracht te bewijzen.

Sean Penn speelt Sam Bicke, een loser eersteklas met wie iedereen een loopje neemt. Zijn werkgever - Bicke is winkelbediende in een zaak met bureau-artikelen - neemt hem steeds op de korrel. Zijn ex-vrouw (Naomi Watts) houdt hem het liefst zo ver mogelijk bij haar en haar kinderen vandaan, en een lening om een eigen zaakje op te starten komt ook al niet van de grond. Je ziet hoe het doomscenario van Bicke steeds duidelijker vormen aan begint te nemen. Hier zit een man die zijn deel van The American Dream opeist, en dat hem dat niet lukt is de schuld van iedereen behalve hemzelf.

Haatdragend

Mannen als Sam Bicke zijn geen grote onbekenden in de huidige samenleving. Van alle kanten worden de boodschappen op je afgevuurd hoe een succesvol mens te worden, want dan bén je wat. Het is een aansporing waar de een zijn voordeel mee kan doen, maar die voor de ander desastreus uitpakt als hij niet de juiste eigenschappen bezit om de glamour van dat succesvolle bestaan te verwezenlijken. Er wordt namelijk een verwachtingspatroon gecreëerd, en niet iedereen bezit de intelligentie of het zelfreinigend vermogen om te beseffen dat aan ieders kunne een tax zit. En helaas ligt die grens bij Bick behoorlijk laag. Niet in staat om tevreden te zijn met wat hij wél heeft, maar mokkend en haatdragend om wat hem - zoals hij dat beschouwt - wordt ontzegd.

Cru besef

Penn geeft Bicke reusachtig gestalte als de gefrustreerde Amerikaan, wiens machteloosheid gaandeweg irreële vormen aan begint te nemen. De titel geeft al weg wat er gebeurt als Bicke compleet doorslaat. Heel subtiel wordt het niet gebracht, want er worden steeds scènes ingelast van Bicke die een bandje inspreekt waarin hij keer op keer uitlegt dat het zijn schuld niet is, en wie er allemaal verantwoordelijk is voor wat hij gaat ondernemen. Daarmee mikt regisseur Niels Mueller dus niet op sympathie voor de hoofdpersoon: al is geen enkele samenleving ideaal, bij zo'n gemankeerde man als Bicke zaten er al wat schotten los. Het is ondoenlijk om een 100%-beleid te hanteren waar ook uitzonderingen als Bicke kunnen gedijen, hoe cru dat besef ook is. Een maatschappijkritische boodschap zit dan ook niet in deze film: het is een portret van een man die langzaamaan gek wordt - en al zijn het er niet veel, ze zijn er gewoon.


Bestel deze dvd direct:


Assassination of Richard Nixon
Sean Penn