Documentaire (een lange: 360 minuten) over de maffia, met zingers en veel archiefmateriaal. Wel erg gedateerd, want uit 1984.

Wat vooral erg misdadig is, is het niveau van de bemoedigende woorden op de flaptekst. Hier heeft een schrijver gejongleerd met superlatieven als 'schokkend', 'heftige foto's' en 'meet the real goodfellas'. Toe maar. Wellicht had ie in 1984 nog gelijk maar inmiddels zijn er wel enige zaken veranderd, en dat we volgens hem moeten vergeten wat we tot nu toe in films hebben gezien, is al helemaal een gotspe. Zó geheim zijn de maffiapraktijken niet meer, zeker niet sinds de participanten worden afgeknald tussen winkelend publiek met uitpuilende tassen van Blokker. De Casa Nostra heeft een beetje zijn glamour verloren, lijkt het wel.

Gedimde sensatie

De talking heads uit Crime Inc doen de zaken ook weinig goed, al zit er af en toe een redelijk opzienbarende onthulling tussen. Maar dit zijn toch niet de maffiosi zoals we die in de film kennen, die nog midden in dat ondergrondse wereldje zitten. Zodra ze aan het zingen slaan (de term voor spijtoptanten) zijn het toch overlopers die we aan het woord zien. En dan ben je natuurlijk geen gangster meer, wat je ook te vertellen hebt of op te biechten. Bovendien hebben ze vrijwillig voor de camera plaatsgenomen en is hun verhaal al door tig rechtbankzaken behandeld; ook daardoor wordt de 'sensatie' wat getemperd.

Italianen

In deze lijvige documentaire staat vooral de Italiaanse maffia centraal in de Verenigde Staten. Die, zoals we inmiddels al van de sublieme The Godfather weten (die veel puiker is gefilmd) het grootste gedeelte van de onderwereld in handen hadden. Maar liggen we nog wakker van een liquidatietje meer of minder, of van corrupte ambtenaren die zij in hun macht hadden? Not really. Zo'n 30 jaar later is er weinig nieuws wat onthuld kan worden over de Casa Nostra; zelfs voor bijnamen als Jimmy 'The Weasel' Fratianno kunnen we niet echt meer warmdraaien, hoe hard deze voormalige boss ook zijn best doet om zijn bekentenissen op te sjeuen met die melige rituelen en erecodes. En al die slechtgeklede rivaliserende 'families' in glimmende jaren 80-kostuums: het zal wel.


Bestel deze dvd direct:


Crime Inc (2DVD)