Science fiction-spektakel van de vaardigste regisseur op dat gebied: Steven Spielberg. De koning van de camera bracht het beroemde verhaal wederom op film.

Al is het een wat bekende anekdote over War of the Worlds, hij blijft leuk om te vertellen. In 1938 gebruikte de toen nog piepjonge Orson Welles zijn radioprogramma om daags voor Halloween het Amerikaanse luisterpubliek de stuipen op het lijf te jagen. Geïnspireerd door het boek van H.G. Wells, onderbrak hij zijn radio-uitzending met paniekcommentaar over een vermeende invasie van buitenaardse wezens. De best geslaagde grap in de geschiedenis van de radio zorgde ervoor dat tienduizenden mensen op de vlucht sloegen voor deze vermeende alien invasion.

Marsmannetjes

Spielberg's versie van Well's boek heeft niets grappigs. Hij volgde de SF-roman uit 1898 vrij letterlijk, dus omineus. Gebroed uit de ruimte wordt immers altijd dezelfde eigenschappen toegedicht als aan aardbewoners, dus alles wat vanuit space op onze planeet landt wil vernietigen, domineren, veroveren, en heersen. En wie de technologie heeft vanuit Mars af te reizen om ons marginale planeetje op te zoeken, draait natuurlijk zijn hand niet om voor het krakkemikkige afweergeschut van de US Army. Zeker deze spectaculaire driepotige machines niet, die het veldwerk voor de marsmannetjes klaren.

Spielberg's stempel

Spielberg zou Spielberg niet zijn, als hij niet zijn eigen stempel op de film had gedrukt. Naast alle special effects moet er nog drama zijn, anders krijg je een soort van verfilmd computerspelletje, en die zijn veelal catastrofaal ruk. De taak was aan Tom Cruise om de emotie voelbaar te maken, en dat doet hij in de rol van co-ouder van een zoon en dochter. Aan het begin van War of the Worlds is Cruise van het slag dat met de pet gooit naar serieus vaderschap, maar als de wereld aan diggelen wordt geschoten door space invaders, komen zijn instincten naar boven en zet hij alles op alles voor zijn kinderen. Vintage Spielberg.

Extra's SE

High concept-movies als deze, komen natuurlijk tiptop geproduceerd uit de verf. Op deze DVD Special Edition valt dan ook weinig aan te merken, en de extra's zijn om een puntje aan te zuigen. Mr Spielberg himself vertelt over de auteur van het oorspronkelijke boek, en waarom hij deze film wilde maken. Daar doen de overige cast-members ook een boekje over open, en over elkaar. Een tikje braaf blijven ze wel, want het laat zich raden dat ze elkaar 'wonderful and amazing' vonden. Verder vele featurettes over The Making Of, en dat het een immense onderneming was blijkt uit het daverende eindresultaat. Het leukste is de extra waarop Spielberg zijn fascinatie voor alien life uit de doeken doet. Dat hij daar een wervelwind aan ideeën over heeft, moge duidelijk zijn: is er een ander in Hollywood die zo vaak zoveel aliens met succes op het doek heeft getoverd?


Bestel deze dvd direct:


War Of The Worlds
Tim Robbins