Verfilming van Thackeray's klassieker uit 1848 - een kostuumdrama dus, met de oer-Amerikaanse Reese Witherspoon als Britse anti-heldin Becky Sharp.

Als Hollywood-actrice bestaan er twee grote uitdagingen om je talent te bewijzen. Je speelt iemand met een fysieke of mentale handicap, of je breekt je tong op een Brits accent en doet een historisch kostuumdrama. In het rijtje van Gwyneth Paltrow (Emma), Nicole Kidman (Portrait of a Lady) en Uma Thurman (The Golden Bowl) kon Reese Witherspoon niet achterblijven, en ook zij snoerde haar toch al zo smalle Gold Coast-middeltje nog verder in voor de berekenende Britse Becky Sharp, het hoofdpersonage in Vanity Fair.

Mij-maak-je-niks

Op de promotieposter heeft Witherspoon de juiste blik in de ogen die prima overeenkomt met Thackeray's romanpersonage. Een uitdagende, spottende, mij-maak-je-niks blik. Want in tegenstelling tot de meeste vrouwen uit Britse klassiekers, die zich allen moesten bewegen binnen een uiterst beperkt cirkeltje, was Becky Sharp een bijna manipulatief wezentje. Van eenvoudige komaf wist zij zich met haar elfachtige snoetje, humor, intellect en scherpe tong naar boven te werken, en het hart te winnen van een aristocraat die haar huwde en in de upperclass introduceerde. Mission accomplished.

Britten en Bollywood

De regie van Vanity Fair is van Mira Nair, een Britse van Indiase komaf, die in 2001 succes boekte met Monsoon Wedding - een Bollywood-film met traditiegetrouw veel kleur, fleur en dans. In de roman Vanity Fair zitten enkele Engelse aristocraten regelmatig in India, indertijd een kolonie van Groot Brittannië. Voor de onmiskenbaar Indiase invloeden in Thackeray's boek leek zij dan ook de ideale kandidaat voor de klus, ware het niet dat zij de Bollywood-sfeer er iets te dik bovenop heeft gelegd. Deed Becky in het boek ook een exotische buikdans voor een steenrijke markies die haar nóg hoger op de maatschappelijke ladder kon brengen?

Sympathiek

Ook Witherspoon kan haar Amerikaanse afkomst niet genoeg insnoeren voor de rol van Becky. In tegenstelling tot die afbeelding op de poster, is ze hier toch weer te veel een likeable meisje. Een eigenschap die haar in haar carrière niet bepaald windeieren heeft gelegd, maar die lastig te verenigen is met de scherpte van Thackeray's Becky. In deze adaptatie van Vanity Fair lukt het haar eerder om zich omhoog te werken door haar sympathieke charisma dan door verduiveld handige spelletjes, een feit waardoor de roman vaak als beste van zijn tijd wordt aangemerkt. Het doet de film toch de das om, want ontdaan van zulke spitsvondigheden blijft er een weliswaar adequaat maar tevens doorsnee kostuumdrama over.


Bestel deze dvd direct:


Vanity fair