Italiaanse gangsterfilm waarin met name de psychologische aspecten worden belicht. Je zit bij de maffia: en dan?

De gangsterfilm wordt vrijwel zonder uitzondering getypeerd door de 'highlights' van een gansterbestaan. Een huurmoordenaar kruipt uit zijn hol op het moment dat hij een opdracht krijgt. Tussen die gewelddadige momenten door is het - mits hij zijn vak verstaat - van levensbelang dat hij ongezien blijft. Geen feestjes met mooie meiden, luxe jachten, bolides, drank en drugs die de aandacht van de politie kunnen trekken. Een huurmoordenaar leeft bijzonder low profile, bijna als een monnik, teruggetrokken in de kerkers van de samenleving. Het is een nauwelijks belicht aspect in dit genre.

Monotoon

In Le Conseguenze dell'Amore leeft de 50-jarige Titta di Girolamo al jaren op een hotelkamer in Zwitserland. Zijn bestaan is zo monotoon als dat van een goudvis, en hij zegt het vriendelijke hotelpersoneel niet eens gedag, noch de hele mooie Sofia, de hotelbartender. Niets doorbreekt zijn zwijgzame routine, op een sporadisch uitstapje na naar een bank waar hij koffers geld deponeert om wit te laten wssen. Maffiageld dus; en dat gaat goed totdat de wetten der penoseland in werking treden en andere maffiosi achter de koffers aangaan. Titta wordt meegesleurd in de 'afrekeningen in het criminele circuit', die extra precair voor hem worden door Sofia's hardnekkige avances.

Cinema con conseguenzes?

De rol van Titta wordt smetteloos gespeeld door Toni Servillo, waarvoor hij de hoogste Italiaanse filmprijs (en veel internationale nominaties) in ontvangst mocht nemen. Een interessant personage spelen zonder nauwelijks een spier te vertrekken: dan weet je als acteur waar je mee bezig bent. En die hele kleine rituelen die hij voor zichzelf op zijn hotelkamer in stand houdt; naarmate het verhaal zich ontwikkelt en je de achtergrond van deze hotelkamermol leert kennen, krijgen die nauwelijks merkbare gebaren en rites een doorslaggevende betekenis. La Conseguenze dell'Amore is het slag Italiaanse cinema dat sinds Cinema Paradiso en Il Postino wat in het slop is geraakt: het publiek dweepte liever met gele heuvels in Toscane en zonovergoten Siciliaanse pleinen. Maar het discrete niveau van dit soort cinema hebben we daardoor veel te lang moeten missen: hopelijk heeft het succes van deze film positieve conseguenzes.


Bestel deze dvd direct:


Consequenze dell' amore