Een Britse coke-dealer wil een laatste slag slaan voordat hij zich uit het gangsterleven terugtrekt. Laatste slag? In penose-termen betekent dat nog meer stront aan de knikker

Layer Cake is een Britse gangsterfilm die zo complex in elkaar zit als Guy Ritchie's Snatch, alleen is de ironie hier het thema niet. In Layer Cake zijn de mannen onderwereldfiguren zoals we die heden ten dage steeds onder witte feesttenten aantreffen met spotlights erop, te midden van agenten en het forensische team. In Layer Cake vallen er trouwens nog meer doden dan in het Amsterdamse circuit, dus zet je schrap voor heftige actie doorzeefd met kogels en veel onderling verraad.

Zakenman

"Ik ben geen cokedealer," beweert hoofdrolspeler Daniel Craig "Ik ben een zakenman." Hij zit op een miljoen pond dat bedoeld is voor vervroegd pensioen, en acht dat ene laatste klusje geen grote kink in de kabel voor het Caraïbisch genot dat hij de rest van zijn leven denkt te hebben. De junkie-dochter van een grote maffiabaas wordt vermist, en breng haar even terug, okay? Het lijkt simpel, maar voor Craig het weet wordt hij meegesleept in een gecompliceerde miljoenendeal van XTC-pillen, en als de Russische maffia ook nog 's hierbij betrokken blijkt te zijn, zijn de rapen helemaal gaar.

Gelikt genre

Guy Ritchie was wel gevraagd om de regie voor Layer Cake te doen, maar die had het te druk met andere zaken en Meneer Madonna spelen. Dus zijn producent Matthew Vaughn nam de klus aan, en ook die blijkt uitstekend met de camera en de cast overweg te kunnen. Layer Cake is een gelikte gangsterfilm, en biedt voor 100% alle ingrediënten die het genre moet hebben. Spanning, plottwists, wereldvreemde huurmoordenaars, gevoelloze gangsters, mooie meiden, verraad, en natuurlijk een superbe Craig in de hoofdrol. Deze Brit kan echt élk personage neerzetten, en hij ziet er nog goed uit ook. Dat wordt een excellente James Bond.


Bestel deze dvd direct:


Layer Cake
Tom Hardy