Acht dichters beschreven de zee, en evenzoveel filmmakers lieten zich door hun woorden inspireren tot deze verzameling korte films.

Het idee om deze gedichten als inspiratie te laten dienen voor cinema, kwam van de directeur van het jaarlijkse Film by the Sea, het filmfestival dat elk jaar in Vlissingen wordt gehouden. Al die filmvertoningen elk jaar terwijl de zilte zeelucht de theaterzalen in wordt gedragen: het was een kwestie van tijd voordat iemand op het idee zou komen om diverse door de zee beïnvloede kunstvormen zou verenigen. Er werd een selectie gemaakt van zeegedichten, en de filmmakers volgden daarna.

Kustlijn

Het resultaat is overwegend schitterend, vooral het Frülingslied van J.C. Van Schagen en Zomerzee van dezelfde dichter. Beelden van de branding, de ongeëvenaarde kleur van de Hollandse lucht boven de horizon, scherende meeuwen; op papier klinkt het als een cliché, maar de visualisering van bijvoorbeeld filmmakers Kees Hin en Erik de Bruyn zijn echt prachtig. De een beperkt zich tot de woorden van het gedicht als voice-over, terwijl acteurs de generaties uitbeelden die opgroeien aan de kustlijn. De ander laat willekeurige mensen aan het woord en de gedichten oplezen, en hun ervaringen erbij vertellen. En dat is heel, heel erg mooi om te zien.

Beeldpoëzie

Van deze DVD is op vele manieren te genieten. Met geluid, zonder geluid, als achtergrond terwijl je ondertussen iets anders gaat doen - de poëtische zeebeelden en geluiden werken elke keer. Op de bijdrage van Ate de Jong na, helaas. Die geen slecht filmpje afleverde, maar er wel een soort ego-document van maakte met zijn puberende dochter. Het gedicht zelf - Betreft het Breskens van Kees Ouwens - verdwijnt er door naar de achtergrond, en dat kan de bedoeling niet zijn geweest. Gedichten uit de Zee gaat om poëzie en om beeld, maar de rest van de filmmakers heeft zich gelukkig met verve van hun taak gekweten.