Engeland's bekendste nicht Rupert Everett is alleszins te pruimen als de beroemdste detective van deze planeet, Sherlock Holmes.

Everett maakt van Sherlock een pedante kerel, precies zoals Sir Arthur Conan Doyle had bedoeld. En in deze tv-verfilming worden er ook geen doekjes gewonden om Sherlock's verslaving. We zien hem gulzig lurken aan een opiumpijp en de mouw opstropen voor een onvervalst morfineshot in de arm. Zo manisch verslaafd hadden we Sherlock nog nooit gezien, maar het wordt wel goed aannemelijk gemaakt hoe de speurneus zijn demonen verjaagt met een hallucinerende roes. Inspector Morse mocht gaarne diep in het glaasje kijken, en Sherlock is een junkie. Ze zijn beiden genieën die hun inzicht in de verziekte brains van de misdadigers iets te goed kennen, en soms naar hulpmiddelen grijpen om met die afschrikwekkende realiteit te leven.

Sidekicks

Wat ze ook gemeen hebben is het psychologische speurwerk via mensenkennis, meer dan het leunen op forensisch materiaal - dat is hooguit een bijkomstigheid. En nog een overeenkomst: ze hebben allebei een uiterst evenwichtige partner. Morse had de betrouwbare huisvader Lewis, Sherlock mag zich gelukkig prijzen met de stevig in zijn schoenen staande Watson, hier gespeeld door de onnavolgbare Ian Hart. Het is Watson die Sherlock uit de opiumtent sleurt omdat er een moord is op te lossen. Het lijk van een jonge aristocrate is gevonden, en deze vondst is de kickstart voor een serie moorden die Londen anno 1900 op z'n grondvesten doet schudden.

Dope & vrouwen

De verslaving van Sherlock lijkt een anachronisme in deze Victoriaanse setting, maar niets is minder waar. In die tijd waren de drugs die hij gebruikte nog legitiem, en net zo gangbaar als de macho-manier waarop hij met vrouwen omgaat. Clementie voor zijn vrouwelijke slachtoffers heeft hij wel, de verloofde van Watson moet het echter ontgelden. In eerste instantie; want zij is een vrijgevochten Amerikaanse en een verdomd goeie psycholoog bovendien. Sherlock is gaandeweg dermate van haar onder de indruk dat hij haar hulp inroept om de seriemoordenaar te vangen. Spannend wordt het nergens, en de ontknoping doet vooral erg ouderwets aan. Maar deze tv-film is dan vooral klassiek sfeervol bedoeld, en biedt toch wat fijn Brits detectivewerk.