Nare film over de genocide in Rwanda die 10 jaar geleden plaatsvond. Te midden van de slachtpartijen tracht een hoteleigenaar zoveel mogelijk levens te redden.

Er zijn nog geen 3 minuten film voorbij, of hoteleigenaar Paul Rusesabagina (Don Cheadle) heeft al 5 keer smeergeld moeten betalen. Voor extra kratten bier, om langs een versperring te komen, om hooggeplaatsten bevriend te houden, enzovoorts. Smeergeld (lees: corruptie) is dé methode in Afrika om je te handhaven, en als je zoals Rusesabagina een 5-sterrenhotel wilt managen, ben je van veel mensen afhankelijk. Ondertussen klinkt op de radio de dwingende stem van een Deejay die de Hutu's opstookt tegen de Tutsi's. En als Rusesabagina zijn dure whisky bij de handelaar ophaalt, valt er per ongeluk een doos om die propvol zit met machetes.

Danteske hel

En dan barst het geweld los. Hutu-rebellen, stomdronken, knetterstoned of gewoon puur agressief, leven zich uit op de Tutsi's, en in hun voetspoor slaan de gewone Hutu-burgers ook aan het hakken. Veel van deze massamoorden krijgen we niet te zien, en dat hoeft ook niet. Iedereen weet wat er in Rwanda is gebeurd, en regisseur Terry George maakte ene juiste keuze om te focussen op een kleine groep mensen. De Danteske hel waar dit prachitge Afrikaanse land in werd gedompeld, laat zich ook niet vertalen in aantallen of cijfers, maar op wat het voor de mensen zelf heeft betekend om zo'n afschuwelijke slachtpartij te moeten doorstaan.

Manager in oorlog

Rusesabagina is een uitmuntende hotelmanager, die precies weet hoe met de gasten om te gaan en wie te vriend te houden. Als er tijdens de genocide meer dan 1000 mensen bij hem komen schuilen, weet hij hun levens te redden door precies die managerskwaliteiten uit te spelen. Met een beetje vleien, een beetje dreigen, een beetje omkopen, vriendelijk doch beleefd weigeren en toestemmen: deze Oskar Schindler der Hutu's glipt door de waanzin van de burgeroorlog heen. Hij heeft ook geen andere keuze, want als er blauwhelmen van de VN worden afgeslacht door rebellen, trekt de wereld zijn handen van deze oorlog af en zijn de Hutu's op zichzelf aangewezen. En waar die hulpeloosheid op uitdraaide, is inmiddels bekend.