DVD-box met twaalf afleveringen van de detectiveserie naar de boeken van Agatha Christie, moeder aller misdaadschrijfsters

Tussen het brute Amerikaanse geweld van CSI en Law & Order, kan zo'n conventionele Britse plattelandsdetective een verademing zijn. Deze BBC-productie is gecentreerd rondom Christie's vaste hoofdpersonage Miss Marple, een oude vrijster die alleszins aimabel is dankzij de vertolking van grande old lady Joan Hickson. Een stapje terug in de tijd is het wel, deze heerlijk tuttige setting in Engeland. Hier nippen dames uit het dorp in lichtblauw gehaakte twinsetjes hun thee uit een porseleinen kopje. Ze knabbelen met muizentandjes aan komkommersandwiches, snoeien rozen in de tuin met een strooien hoedje op en kirren decent "Oh dear!" als een regenbuitje de nieuwe lillies-of-the-valley heeft geplet. Maar pas op, deze juffers gieten net zo makkelijk een scheut vitriool in je thee.

Moord in de huiskamer

Dit specifieke crime-genre is in Engeland geboren, mede dankzij de onuitputtelijke reeks moordverhalen van Agatha Christie. Ook Alfred Hitchock mocht zich graag laten inspireren door het werk van Christie, en verkneukelde zich bijzonder om de komst van de televisie die volgens hem 'de moord terugbracht in de huiskamer, waar hij thuishoort'. De veelvuldige moordpartijen die in deze tv-serie tussen rozenstruiken en Darjeeling-thee plaatsvinden, onderschrijven dat. Waarop Miss Marple, met haar slijpsteen-verstand en priemende blauwe oogjes, alle forensische teams en spoorzoekers ver achter zich laat door simpelweg haar mensenkenis in te zetten in de whodunnits.

Neef

De officiële wetsdienaar in deze twaalf episodes is Inspecteur Craddock (John Castle), die nu eens niet een incompetente eikel is die Miss Marple in de weg loopt, maar een pientere, charismatische vent en tevens Marple's neef. Castle doet niet onder voor Hickson, en hij brengt het er zo goed vanaf dat hij best een autonome leading man zou kunnen worden in zijn eigen detectiveserie. Als opvolger van Inspector Morse in een moderne spin-off, bijvoorbeeld; al is Castle minstens 15 jaar jonger en een stuk minder grumpy.

Geen bombarie

Ook de titels van de diverse afleveringen doen denken aan het oude(re) Engeland: The Murder in the Vicarage, The Body in the Library, The Mirror Cracked from Side to Side, enzovoorts. Zoals gezegd, het is ietwat aan de tuttige kant en cinematografische bombarie - zoals bij Bruckheimer - is al helemaal nergens te bekennen. De ingetogen filmstijl past echter uitstekend bij deze serie, want het werk van Miss Marple is speurwerk uit de ouwe doos. Daarom duren de afleveringen ook prettig lang; elk ruim een uur.