Britse miniserie naar het gelijknamige boek van Sarah Waters, een historische thriller over twee jonge meisjes tussen wie een liefdesrelatie opbloeit

In zovele Victoriaanse romans, en zeker van schrijvers uit die tijd, is het belangrijkste thema hoe de mens omgaat met zijn lot. Gehouden danwel gedwarsboomd door geldgebrek, klasseverschil, ongelijkheid en beperkte rechten, is het drama vooral gelegen in hun reacties op het onafwendbare. In Waters' roman Fingersmith nemen mensen het eigen lot in handen: vrouwen nog wel, die het in die tijd toch bepaald niet makkelijk hadden.

Twee meisjes

De ene is het weesmeisje Sue, dat opgroeit als Londense zakkenroller en kruimeldievegge (de zogeheten fingersmiths). De ander is de rijke erfgename Maud, die in een gigantisch landhuis op het platteland een leven leidt als een gevangene, als secretaresse van haar bibliofiele oom Mr. Lilly (Charles Dance is een krachtige rol). De fortuinjager Richard Rivers, ironisch bijgenaamd de Gentleman, is op Mauds geld uit en verleidt haar tot een huwelijk. Hij geeft haar Sue als kamenierster, die de timide, teruggetrokken Maud mede tot een huwelijk moet overtuigen. Zodra de plechtigheid achter de rug is, zo is het plan, laat Richard zijn vrouw voor gek verklaren, en kan Sue 3000 pond incasseren voor haar bijdrage aan het complot.

Drama vol intrige

Alles loopt uiteraard anders. De twee meisjes ontwikkelen een intense vriendschap, die zelfs op een lesbische relatie uitloopt (zou de titel zowaar een pikant grapje zijn?). Maar de 3000 pond is een té aanlokkelijke beloning voor Sue, het straatarme weeskind uit Londen dat nooit iets anders heeft gezien dat uitzichtloze achterbuurten. Deel een van deze DVD (het zijn 2 episodes van elk anderhalf uur) eindigt met een cliffhanger van jewelste, die in het tweede deel voor meer verbijsterende plotwendingen zorgt. Vrijwel alle personages in deze stijlvolle, historische thriller hanteren hun eigen agenda, die onveranderlijk gericht is op verbetering van de eigen situatie; en hoe hopelozer die situatie, hoe rigoureuzer de methoden die zij aanwenden. Het resultaat is een kostuumfilm die dankzij het uitmuntende acteerwerk wordt opgetild tot een geslaagd, spannend drama vol intrige.