Documentaire naar aanleiding van Het Bernini Mysterie, de thriller van Dan Brown die stratosferische verkoopcijfers bereikte met The Da Vinci Code

In Het Bernini Mysterie (de oorspronkelijke titel luidt Angels and Demons) maakt Brown een verborgen genootschap - jawel, we hebben er nogal wat op ons planeetje - als onderwerp van zijn thriller, die als doel de verwoesting van het Vaticaan zou hebben. Sponsor die genootschap, zou je zeggen. Maar... waar zitten ze? Wie zijn ze? Bestaan ze wel? In deze docu wordt op sappig-populaire wijze ingegaan op deze club, bestaande uit de zogeheten Illuminati.

Zwarte Hand

Met een sensationele voice-over en een omineus ronkende soundtrack wordt het spoor van de Illuminati gevolgd. Het aardige aan deze docu is dat er allerlei wetenschappers en onderzoekers aan het woord komen, die de bestaanswaarde van de geheime genootschap op eigen wijze invullen. Dat levert aardige inzichten op, maar erg wetenschappelijk komt het allemaal niet over. Dat gedoe met verborgen codes en tekens; het neigt te veel naar de Bende van de Zwarte Hand. Temeer daar er te veel tegenstrijdige uitspraken worden gedaan. Over jaartallen van het ontstaan van Illuminati, bijvoorbeeld, of over hun motieven, en wie er wel niet allemaal betrokken zou zijn bij deze club. En na elke onheilspellende hypothese volgt er weer een paukenslag op de soundtrack.

Angst en religie

Dat het Vaticaan geen schone lei heeft, is niks nieuws onder de zon. Dat ze geheime archieven hebben, ook niet. Dat ze gaarne de angst als instrument gebruiken om hun gelovige zieltjes onder de knoet te houden, is net zo'n openbaring als dat er stromend water uit een kraan komt - angst inpeperen doet elke religie, daarom zijn religieuze leiders zo benauwd voor wetenschappers. Waar macht is, wordt bekonkeld en bekokstoofd en zit er plenty mysterie. Zoals de docu aanstipt: de botten van Petrus zouden in Vaticaanstad begraven liggen.

"Maar zijn het zijn botten wel?" monkelt de voice-over. Paukenslag! Who knows: misschien zijn het wel de botten van een aardvark, maar wat doet het er toe? In de bijbel staan verhalen die al 4000 eerder zijn opgetekend: paukenslag! In de beeldende kunst van Vaticaanstad zijn veel Egyptische symbolen verwerkt: paukenslag! Op dollarbiljetten staat het teken van de vrijmetselaars... Paukenslag!

Innuendo

Deze DVD van het Bernini Mysterie duurt anderhalf uur, en in die anderhalf uur kun je geen ware wereldgeschiedenis blootleggen. Dat neigt naar Michael Moore-retoriek. In zo'n kort tijdsbestek een link leggen van Kruisvaarders naar Tempeliers naar Verlichten naar Illuminati naar Vrijmetselaars om bij de Bilderberg-groep uit te komen, kan alleen met een natte vinger en op zevenmijlslaarzen. Voor entertaining fictie zoals het werk van Dan Brown maakt dat niets uit: voor een verklarende documentaire moet er toch echt iets meer troeven op tafel worden gelegd. Of je moet 'm bekijken alsof je een boek van Brown leest. Die biedt alleraardigste wetenswaardigheden zo af en toe, maar met de innuendo in deze docu wordt een Emmenthaler kaas niet wetenschappelijk gedicht.