Vierde DVD-box met twaalf afleveringen van Six Feet Under, de zwarte, droogkomische dramaserie van HBO over de familie Fisher en hun begrafenisonderneming.

Een korte update over de Fishers: moeder Ruth (Frances Conroy), zoon Nate (Peter Krause), zoon David (Michael C. Hall) en dochter Claire (Lauren Ambrose). Het eerste seizoen begon met de dood van hun vader, en sindsdien runt de rest van de familie de begrafenisonderneming - want ook lijken opbaren is een vak. Wel wordt een gezin aardig gestoord van het constant verkeren in de twilight zone van levenden en doden. Maar Six Feet Under is net niet té gek om naast satire niet tegelijk als serieus drama te dienen. Het is geschreven op de pijlers van scheefgegroeide verhoudingen in de Amerikaanse cultuur: patriarchisme, conventionele moraal en speurtocht naar geluk. Daar zijn grappen genoeg over te maken, al is het soms bijna pijnlijk.

Fishers en de kouwe kant

Seizoen 4 begint met Nate, die over de dood van zijn vrouw Lisa tracht te komen. Hij wendt zich tot zijn eeuwig getroebleerde ex-vriendin Brenda, die een rommelige fling heeft lopen met haar buurman. Als weduwnaar en alleenstaande vader vindt hij ook steun bij zijn dochtertje Maya. David's relatie met Keith zit nog steeds in zwaar weer, en hij zit in een van de heftigste episodes in dit seizoen als hij met zijn auto wordt gekaapt door een brute onverlaat die een ritje naar de geldautomaat wil. Claire is onveranderd puberend in de war, en krijgt inspiratie van een artistieke, rebelse wijsneus (Mena Suvari) om haar fotografie weer op te pikken. En George (James Cromwell), de kersverse echtgenoot van Ruth, presteert het om zowel irritant als sympathiek te zijn.

Ook doden wennen

Goed geschreven shows slaan nog geen deuk in een pakje boter zonder getalenteerde cast. En er is net zoveel talent in Six Feet Under als zerken op Père Lachaise. De rollen van Nate en David lijken wel voor hen geschreven, al is in de extra's te zien (die een paar uur extra leut voor SFU-adepten bieden) dat Krause in eerste instantie eigenlijk op auditie kwam voor de rol van gay David. En de producent kan zijn ei kwijt over hoe moeilijk het was om het eerste seizoen te lanceren. Maar HBO mag trots zijn dat ze hebben doorgezet. Geniet dit tv-station op het terrein van gewaagde maar succesvolle series al een klinkende reputatie, met deze serie hebben ze wederom een trots boegbeeld op hun gevel. En dat de vaste SFU-fanclub ietwat teleurgesteld concludeerde dat het vierde seizoen meer drama dan zwarte komedie was, tsja. Het eerste seizoen verraste de kijkers met de originele insteek van een familie met begrafenisonderneming aan huis, met alle daaruit voortvloeiende gektes. De Fishers hebben zich ernaar gevoegd, en de kijker inmiddels ook. Ga d'r maar aanstaan als schrijver om die gewenning (van zowel de Fishers als de kijker) te ondervangen.


Bestel deze dvd direct:


Six Feet Under - Serie 4