Wervelend BBC-drama van vijf uur naar de gelijknamige roman van Anthony Trollope, die de Britse society eind 19de eeuw verrukkelijk te kakken zette.

Hoe cynisch was die Trollope? Hij gaat namelijk veel verder dan Oscar Wilde, die graag de draak stak met de mores van de Victoriaanse tijd en met elitaire snobs en hun fortuin. Trollope's insteek is veel kritischer, door de onderklasse met glanzende ogen te laten opkijken naar de uiterlijke pracht en praal van de society-kringen, die zich achter gesloten deuren echter vaak ongegeneerd vlerkerig gedroegen.

Onfortuinlijken

In de setting van The Way We Live Now, lijkt de oppermacht van de Lords, Sirs en adellijke titelhouders op zijn einde. Er wordt driftig gemanipuleerd om dochters en zonen te slijten aan huwelijkskandidaten die nog wél geld te besteden hebben; zó nijpend is voor velen de situatie. Met Sir Felix Carbury (Matthew Macfayden) als dieptepunt: een edelman die zijn complete erfenis heeft verkwanseld aan de goktafel. Aan werken moet de verwaande kwast niet denken, dus hij richt zijn pijlen op de dochter van de steenrijke Melmotte, die als vreemd eendje net zijn intrede heeft gedaan in de Londense upperclass.

Aandelenfeestje

De Melmottes zijn Fransen met een onduidelijke achtergrond, zonder enige manieren en dus 'vulgair'. Maar Melmotte bulkt van het geld, dus het lukt hem om zich een plaatsje te veroveren in het bastion van Britse gentlemen, al bekijken ze hem met dédain. Gezien hun tanende financiële status moeten ze wel met deze smakkende, brullende zuiplap in zee. Melmotte wordt financier van een groots project, een gigantische spoorlijn in de Verenigde Staten. De integere ingenieur Paul Montague wil de spoorlijn écht bouwen, Melmotte ziet het project als een aandelenfeestje.

Complicaties

Naast deze zakelijke verwikkelingen, biedt The Way We Live Now een magnifiek kijkje in de Victoriaanse huwelijkskeuken waar duidelijk twee sporen worden gevolgd. De één is puur bezig met de portemonnee van zijn verloofde, zoals die schaamteloze Carbury, zijn zusje daarentegen is oprecht verliefd op Montague terwijl haar moeder haar weer probeert te koppelen aan de gefortuneerde neef Roger. The Way We Live Now is een miniserie met een rijkdom aan complicaties door hebzucht, bedrog, klasseverschil, intrige en verstandshuwelijken; vaak humoristisch en schitterend gespeeld bovendien. Met David Suchet als dominerende ster, die een heerlijke vertolking geeft als grinnikende schurk Melmotte. Hij manipuleert, fêteert, bluft en bouwt luchtkastelen, en doet met al zijn kitscherige bombarie in feite niet onder voor de meeste van de zich superieur achtende Britten.


Bestel deze dvd direct:

Way we live now (2DVD)