Miniserie van de BBC naar het gelijknamige boek van Gustave Flaubert, een van de meest toonaangevende boeken uit de 19de-eeuwse literatuur.

Hoe rijk dit boek is, bewijzen de vele verfilmingen die van Madame Bovary zijn gemaakt waarin elke regisseur zijn eigen invulling aan de titelhoudster kon geven. De verhaallijn is van een verbijsterende eenvoud, de uitwerking van Flaubert getuigde van een geweldig inlevingsvermogen in de mens en de Zeitgeist. Hoofdpersoon Emma Bovary is een plattelandsmeisje dat grootse wensen heeft, die door haar tamme echtgenoot niet (kunnen) worden ingelost.

Individu

Met Emma Bovary creëerde Flaubert een vrouw die een individu was met een eigen persoonlijkheid, een vrouw die het beperkte stramien van kinderen baren en in pannetjes roeren ver oversteeg. In feite was Emma slachtoffer van haar eigen verlangens en zucht naar romantiek, die ze eerst binnen de grenzen van haar huwelijk tracht te vinden. Als ze bot vangt bij haar puppy-lieve man, zoekt ze heil in avontuurtjes buiten de deur.

Onrust

In deze versie van Madame Bovary is Emma - gespeeld door Frances O'Connor - een vrouw die uit haar voegen barst van onrust. Haar man doet zijn best om haar tegemoet te komen met soms een avondje uit, een zeer sporadisch tripje naar de opera en meer van dat soort brave dingen. In die tijd waren er, voor vrouwen al helemaal, weinig andere mogelijkheden voor amusement. En dat breekt Emma (in deze bewerking) op. Haar zucht naar vertier leidt tot spilziekte en seksuele escapades.

Ondergang

Zowel haar koopziekte als haar avontuurtjes leiden Emma naar haar ondergang. De schulden worden torenhoog, en de romantiek buiten de deur brengt ook niet het heil dat ze verwachtte te krijgen. Wat niet zo verwonderlijk is, want deze Emma is een gepassioneerde droomster, die een illusie van romantiek creëert en tracht haar minnaars in die illusie mee te slepen. Emma wil zich als individu handhaven, en gaat daarin zover dat ze de mensen in haar omgeving niet meer als individu beschouwt, maar als pionnen in haar eigen luchtkastelen.

Nest

Dat is een interessante insteek, en O'Connor komt daarin als actrice een heel eind. Nadeel is wel dat ze te veel wordt afgeschilderd als een verwend nest met zelfzuchtige trekjes, vooral doordat haar echtgenoot zo'n immer begripvolle man is die overloopt van liefde voor zijn weerbarstige vrouw. Of dat helemaal Flaubert's bedoeling is geweest, is een tweede. Maar de verfilming is evenwel adequaat, met fraaie plaatjes van het Franse platteland. Waar het leven soms zo bedompt saai is, dat het een opgave moet zijn voor levenslustigen die de pech hebben tussen heuvels en koeien geboren te worden in plaats van in bruisend Parijs.


Bestel deze dvd direct:


Madam Bovary (2DVD)
Gustave Flaubert