Medische thriller die zou zijn gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over een experiment met vijftien patiënten die voor bijna allen fataal zou aflopen.

Proeven

Liza Raines verliest haar gehoor als bij een overval vlak naast haar hoofd pistoolschoten worden gelost. Na een half jaar vruchteloze therapieën en behandelingen, meldt ze zich aan bij een kliniek waar proeven worden gedaan op mensen met gehoorstoornissen. Om onverklaarbare reden wordt deze behandeling gefinancierd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie, een feit dat pas hout snijdt als de dienstdoende artsen ontdekken welke gevolgen deze behandeling kan hebben. Als de patiënten het overleven, tenminste. Want na de proeven kunnen ze andermans gedachten lezen, en de een na de ander wordt succesvol suïcidaal door hun nieuwe gave.

Mutanten bij de CIA

Liza is 'Patient 14', en zij blijkt bestand tegen de gekmakende stemmen die ze overal hoort. Sterker nog, ze wordt daardoor gerekruteerd door de CIA en ingezet als agente bij een handjevol geheime operaties. Is hier het predikaat 'gebaseerd op waargebeurde verhalen' al nauwelijks te verteren, het wordt nog gekker als duidelijk wordt dat de CIA bij meer patiënten speciale gaven tracht te kweken. Amerika-haters annex complottheoristen zullen een feestje hebben met deze kul, die aannemelijk tracht te maken dat de Amerikaanse overheid in staat is om de gemuteerde superhelden uit de Marvel Comix-serie uit het laboratorium te halen.

Kul, domweg kul

Ook dat was geen probleem geweest, want de superbegaafde Batman, Spiderman en de X-men leveren prettige cinema op. Patient 14 probeert de kijker het realiteitsgehalte voor zoete koek te laten slikken, en het resultaat is een film met non-descripte acteurs in een spanningsloos, zelfs wat dommig verhaal. En wat Liza haar (saaie) vriendje hoort denken terwijl ze met hem ligt te neuken, wil je al helemaal niet weten. Hiermee vergeleken is de romantische komedie What Women Want, waarin womaniser Mel Gibson de gedachten van elke vrouw kan horen, een psychologisch meesterwerk.


Bestel deze dvd direct:

Patient 14