Zesde seizoen van de televisieserie over het reilen en zeilen in het Witte Huis, waar een regering 24/7 alert reageert op binnen- en buitenlandse ontwikkelingen.

Nog steeds is President Bartlett (Martin Sheen) president. Een democraat, en onmiskenbaar gemodelleerd naar Bill Clinton. Dat maakt dit seizoen behoorlijk nostalgisch, want de eerste afleveringen draaien om de onderhandelingen tussen Israël en Palestina, die doen denken aan de hoopvolle onderhandelingen in Camp David van weleer. Na veel vijven en zessen krijgt Bartlett de twee opponenten eindelijk samen aan tafel, en wordt het een kluif van jewelste om een consensus te vinden voor de uiteenlopende eisen. Helaas is de uitslag maar televisie; maar voor de kijker is het een spoedcursus MO-conflict.

China

Actueler zijn de afleveringen waar Bartlett met China om de tafel gaat zitten. Een topoverleg dat bijna de mist in gaat door een verkeerd vlaggetje van Taiwan. Bartlett had dat niet gezien, maar (spoiler) Bartlett ziet steeds minder want zijn MS begint zich heftig te manifesteren. De stress van de machtigste administratie ter wereld roert zich ook bij anderen, want topadviseur Leo wordt getroffen door een hartaanval en is tijdelijk uitgeschakeld. CJ neemt zijn plaats in, en de gehaaide meid moet zich door een taaie berg heen vreten voor zij gezag van het formaat Leo heeft gewonnen.

Politiek

Regeren in het Witte Huis is namelijk geen kwestie van dossiers lezen en beslissingen nemen. De pers moet altijd op de juiste manier bespeeld worden: er moet geschipperd worden met budgetten, en daarvoor moet weer uit alle hoeken steun verkregen worden. Met het juiste netwerk of diplomatie bereik je veel, maar één lobbyist of congreslid als dwarsligger kan een doorslaggevende factor worden met verstrekkende gevolgen. West Wing is politiek ten voeten uit, en wederom pluim voor de scenaristen (al hadden ze die onzinnige aflevering met een op handen zijnde meteorietinslag wel mogen wegstrepen - kost ze een ster).

Campagne

Na twee presidentsperiodes zal Bartlett plaats moeten maken voor een opvolger. En in seizoen 6 zijn de presidentiële campagnes reeds begonnen. Josh haakt al af om de nieuwe kandidaat Santos (Jimmy Smits) bij te staan, maar de competitie van de andere kandidaten is moordend en hij moet nog vindingrijker worden dan ooit. Moge de nieuwe prez weer een democraat worden: als republikeinen de hoofdrol gaan spelen in West Wing, wordt het een oorlogsserie. De filmstijl is zoals vanouds dynamisch, om de non-stop drukte van het zenuwcentrum in het Witte Huis te illustreren.


Bestel deze dvd direct:


West Wing - Seizoen 6