Ontluisterend portret van de jonge Jonathan Caouette, die zijn leven vastlegde met een handicam en de talloze filmpjes voor 218 dollar monteerde op een Apple: hoe het leven van een Amerikaans gezin in een nachtmerrie veranderde.

Handicam

Er komen steeds meer 'eigen producties' van eigenaars met een handicam. Het meest van de tijd blijven die in de privé-collectie voor eigen gebruik, maar wat Caouette heeft vastgelegd is een stuk indringender dan de bruiloftsfilmpjes of de barbecue van tante Miep. Caouette's leven is een droefstemmend drama, opgedeeld in zeventien hoofdstukjes waarin je het verval van een gezin ziet, de stuitende gevolgen voor de jongen zelf, en de nasleep ervan. Een deerniswekkende reportage van een vernield mens.

Electroshocks

Caouette's vader smeert 'm al snel als zijn moeder Renee zwanger is. Renee was een schoonheid vroeger, een kindmodel dat ontdekt werd door een fotograaf en reclamespotjes deed. Na een val van het dak raakte ze verlamd, en haar incompetente ouders volgden het advies op van bevriende buurman die elektroshocks adviseerde. Op de beelden zie je hoe Renee van een prachtig kind langzaamaan verandert in een afgesloofde geest van zichzelf.

Misbruik

Caouette verging het ook niet beter. Hij werd gedurende twee jaar fysiek en geestelijk misbruikt in pleeggezinnen, en begon al op jonge leeftijd rollen te spelen die hij met de camera opnam. Het was als een overlevingsstrategie om in de huid van anderen te kruipen en zo afstand te kunnen nemen van zijn eigen ik. Zijn vertolking in vrouwenkleren op elfjarige leeftijd, van een mishandelde huismoeder, is het toppunt van meelijkwekkende waanzin. Een schrijnende reality-documentatie van een hopeloos verloren puber.

Collage van pijn

Pas veel later zou Caouette grip krijgen op zijn leven. Hij vertrekt naar New York, waar hij in de gayscène terecht komt. Caouette krijgt daar veel steun en begrip, en ook liefde van zijn partner David Sanin Paz. Daar vatte hij het idee op om zijn videofilms om te smelten tot deze collage van pijn, en hij deed dat met schitterend artistiek talent. Met de soundtrack, surrealistische montage en voice-overs bereikt hij maximaal effect voor de registratie van een levensgroot drama dat twintig jaar omvat. Het zou heel goed kunnen dat Caouette een trend heeft gezet met deze reality-docu stijl: maar hij is vooralsnog een van de eersten die erin is geslaagd om een fascinerende autobiografie-in-beeld als een mokerslag te laten aankomen.


Bestel deze dvd direct:


Tarnation