Kostuumdrama over Oscar Wilde, de gevierde en verguisde Britse toneelschrijver die de scherpe grap tot kunstvorm heeft verheven.

De Profundis

De film begint midden in het leven van Oscar Wilde, als hij op het punt staat Bosie te ontmoeten. Bosie is een jonge aristocraat, en Wilde's liefde voor deze verwende schoonheid zou dramatisch aflopen. Wilde schreef in de gevangenis het boek De Profundis over deze relatie, want het literaire genie met de scherpe tong is later veroordeeld wegens sodomie. Het publiek dat intens genoot van zijn toneelstukken als Lady Windermere's Fan, The Importance of Being Earnest en An Ideal Husband, keerde hem de rug toe.

Genie bij de douane

Deze biopic is uiterst geslaagd op vele fronten. Regisseur Brian Gilbert geeft een uitstekend beeld van de Londense society waar Wilde in verbleef, en die hij regelmatig te kakken zette. De socialites vonden het allemaal enig; verveeld door decadentie en de strenge mores van het Victoriaanse tijdperk smulden ze van Wilde's kurkdroge humor en bijtende spot, die hij ook in zijn omvangrijke oeuvre verwerkte. Een tikje pedant en zelfbewust meldde hij aan de Amerikaanse douane, toen hij de Verenigde Staten bezocht, dat hij niets anders aan te geven had dan 'zijn genie'. De East Coast upperclass lag direct aan zijn voeten.

Caprices

Het is tragisch om te moeten zien hoe zo'n groot kunstenaar tot speelbal werd van de caprices van Bosie (met de verduiveld knappe Jude Law als ideale casting coup). Door hem ontdekte Wilde zijn seksuele geaardheid, en het lukte hem niet om zich los te maken van de temperamentvolle woelwater, al besefte hij tegelijkertijd dat het zijn ondergang zou worden. Was het liefde, of was het zo'n diabolische relatie waarbij de een zich het vuur uit de sloffen rent om het de ander naar de zin te maken; het is hét recept voor ellende, maar wie eenmaal de weg is ingeslagen van zelfopoffering en behagen, lukt het zelden of nooit om zich ervan los te maken.

Extra's

In de extra's vertelt Stephen Fry in een documentaire over de achtergronden van Wilde, Bosie en dat tijdperk. Hij doet dat sympathiek want het is een sympathieke man, en dat is ook meteen het enige smetje op deze kostuumfilm: Fry speelt Wilde als een iets te aardige goedzak. Dat valt niet helemaal te rijmen met de Voltaire-achtige spotlust van de society-schrijver, die zichzelf als buitenstaander beschouwde in de kringen waar hij bij voorkeur midden in zat. Hij liet een erfgoed van onverslaanbare quotes na en een nog indrukwekkender oeuvre. Dat hij voor Bosie viel is zijn achilleshiel, en hij moet een enorm complexe man zijn geweest. Fry komt een heel eind met zijn vertolking, maar zijn Wilde heeft iets te zachte handen.


Bestel deze dvd direct:

Wilde