Het stel uit Before Sunrise, de Amerikaanse Jesse en de Franse Celine, hebben na negen jaar wederom een ontmoeting met een zandloper ernaast.

Chemistry

In Before Sunrise ontmoetten Jesse en Celine elkaar in de trein. Ze hadden een directe connectie, en de chemistry tussen de twee vlamde als een bonfire. Ze spraken af elkaar na zes maanden weer te ontmoeten, maar het werd negen jaar later, zoals deze film uitwijst. Celine vindt Jesse in Parijs, tijdens een promotionele toer voor zijn boek dat hij aan hun ontmoeting van toen heeft gewijd. Alweer is hun tijd samen gelimiteerd, want hij moet diezelfde avond een vliegtuig halen. Ze lopen samen door de straatjes, varen de Seine af en hebben dezelfde connectie als bij hun eerste ontmoeting. Parijs kan zich geen betere promo toewensen dan middels dit zonovergoten koppel.

Reality-tv

Ethan Hawke en Julie Delpy zijn de acteurs, en zij geven hun personages hartveroverend gestalte. Wellicht omdat zij zelf de dialogen voor deze film hebben geschreven, wie weet. Ze struinen de Franse lichtstad door, drinken koffie in cafeetjes en babbelen en babbelen: het is alsof je naar reality-tv zit te kijken, en dat is een verdienste. Sommige scènes duren zes of zeven minuten, en dat is lang als je in je rol moet blijven en je tekst zo naturel mogelijk uitspreken. Het lukt ze streeploos.

Groei

Wat deze film ook zo interessant maakt, is hoe de twee jonkies van toen zijn gegroeid in hun leven. Bij Before Sunrise hadden ze al nieuwsgierigheid gewekt hoe mensen met hun karakter zich zouden ontwikkelen. Indertijd lag hun toekomst helemaal open, alles nog mogelijk; nu zijn ze rijper en hebben meer levenservaring. Ze zijn dus aanvankelijk iets voorzichtiger met wat ze over zichzelf vertellen, behoedzamer over hun gevoel en hun gedachten. En de ham-issue is natuurlijk dat ze willen onderzoeken of ze niet gewoon voor elkaar bestemd zijn en nu een keuze moeten maken. Omdat ze nu volwassen zijn, worden ze kwetsbaar en blijven ze tot aan het eind om de cruciale vraag fladderen als motjes om een nachtlamp.

Topsequel

Before Sunset is een onweerstaanbaar romantische, buitengewoon geslaagde sequel. De dialogen zijn bekwaam geschreven en Delpy en Hawke werken zich er soepeltjes doorheen. Hun personages zijn innemend, ontwapenend en hebben humor bovendien. Terwijl ze kroegjes en wijken afstruinen, komt de vertrektijd voor Jesse's vliegtuig steeds dichterbij. Het wordt bijna een thriller als de minuten verstrijken en je een van deze twee beslist die verdomde Gordiaanse knoop wil zien doorhakken. Dit is echte liefde, mensen: die keuze is allang voor hen gemaakt. Wie eenmaal zo'n directe band met iemand gekend heeft, zal dit nooit meer bij een ander krijgen, is de conclusie. En dat is de waarheid als een koe.


Bestel deze dvd direct:


Before Sunset
Ethan Hawke