Tweede seizoen van de televisieserie over de praktijk en privé-levens van de twee plastische chirurgen Sean McNamara en Christian Troy.

Zo oppervlakkig als de wereld van de plastische chirurgie soms wordt weergegeven, zo diep gaat die in Nip/Tuck. In de Miami-praktijk van McNamara en Troy zijn er elke aflevering twee verschillende gevallen die zelden gaan om de Marijkes van Hellweegen en hun wat dommige schoonheidsidealen. Plastische chirurgie is ook voor mensen met littekens, verminkingen en bijkomende psychische problemen omdat ze niet in een wereld passen waar het knappe uiterlijk het enige boterbriefje is naar succes of een relatie. Soms ligt er wel een 15-jarige ijdele snotneus voor liposuctie op de operatietafel, maar dan is er hun cynische anaesthesiste wel (Roma Maffia) om daar een sneer over te plaatsen.

Personages

De personages Sean en Christian zijn perfect uitgewerkt. Sean is de integere family man met vrouw (Joely Richardson) en 2 kids, Christian is de wat rücksichtlose rokkenjager met de mooie auto's, glamour en de bindingsangst. Ze zijn als karakter niet afgebakend, want door talloze belevenissen in hun privé-leven, die vaak inhaken op de gevallen in hun praktijk, zit er veel beweging in. Ze hebben hun problemen, hun onzekerheden, hun sores, en botsen soms ook met elkaar. De psychologisch razend knap onderbouwde verhaallijnen vormen de lijm voor deze serie, die fonkelt van sterke dialogen, geestigheden, zwarte humor, tragiek en scherp drama.

Overeenkomsten

Neem het geval van de Somalische die voor een hersteloperatie komt vanwege die gruwelpraktijk van besnijdenis. In dezelfde episode heeft Sean's vrouw net moeite om bevredigd te kunnen worden. De oudere Mrs Grubman uit seizoen 1 komt voor alwéér een verjongingsoperatie, terwijl Christian als (knappe) veertiger faalt om in de clubs jonge meisjes te versieren. Sean's zoon haalt ongein uit vanwege de te hoge prestatiedruk, terwijl Sean zelf door de werkdruk een tic in zijn handen krijgt. De artsen die werken aan perfectie, zijn zelf ook niet onfeilbaar.

Golden Globe

16 afleveringen telt seizoen 2, en qua niveau is Nip/Tuck net zo sterk of zelfs beter dan het eerste seizoen. Door het realiteitsgehalte doet het soms denken aan een sexy docu-soap, mede door de uitstekende acteerprestaties van de gehele cast. Gewaagde onderwerpen worden niet gemeden, gewaagde blootshots ook niet, en zelfs de meest complexe gevallen zijn nog sterk, psychologisch verantwoord en vooral geloofwaardig uitgewerkt. De bekroning met een Golden Globe voor beste dramaserie is het bewijs dat ook plastische chirurgie zich leent voor sublieme televisie: zolang er maar goed over wordt nagedacht.


Bestel deze dvd direct:


Nip Tuck - Serie 2