Dubbel-DVD van de science fiction/horror-thriller Donnie Darko, de film die subiet een cultstatus bereikte na release.

Donnie Darko (2001) speelt zich af in de jaren 80; geen mobiele telefoons, internet of i-pods, wel een lekkere soundtrack. De titelheld is de uiterst getroebleerde tiener Donnie Darko, en deze rol betekende de doorbraak voor de acteur Jake Gyllenhaal. Donnie haalt grandioze cijfers op school, maar zijn ouders weten geen raad met hun complexe zoon. Hij slaapwandelt, krijgt medicijnen en zit wekelijks op de sofa bij een psychiater, die probeert te achterhalen wat het joch zo plaagt.

Enigma

Het publiek krijgt wél te zien wat Donnie mankeert. Op gezette tijden wordt hij bezocht door een schimmige figuur in een konijnenpak met een griezelmasker op, die Donnie aanzet tot pyromanie en vandalisme. Maar het meest dwaze is dat tijdens een van die nachtelijke gesprekken met het mega-konijn buiten in een park, Donnie aan de dood is ontsnapt. Een vliegtuigmotor kwam onder raadselachtige omstandigheden uit de lucht vallen, bovenop het huis van de Darko's, dwars door het plafond op Donnie's bed - die dus niet thuis was.

Overtreffende trap

Evenals de horrorthrillers Final Destination en American Psycho, laat het eind van de film een meervoudige conclusie toe over het realiteitsgehalte. Daarin overtreft Donnie Darko de gemiddelde horrorfilm, waarin na de apotheose het raadsel onder een zerk (terug) ligt. Darko is ook meer voor de liefhebber van thrill in plaats van bloedsoep - al is het net zo eng. Deze special edition biedt bovendien niet één maar twee featurettes waarop commentaar van regisseur Richard Kelly en de aimabele Gyllenhaal, alsook van Drew Barrymore. Zij speelt Donnie's hulpvaardige lerares Engels, en was tevens producente van de film.

Meer extra

Ook goed op de 2nd disk is The Philosphy of Time, waarin het boek pagina voor pagina (waarmee de film in hoofdstukken is opgedeeld) wordt doorgelopen. En van de potsierlijke goeroe die door Donnie fiks te kijk wordt gezet (prima rol van Patrick Swayze) zijn enkele infomercials toegevoegd. Voor wie niet genoeg van culthit Donnie kan krijgen, tevens veel weggelaten scènes; de jaren 80 soundtrack komt nog 's terug op deze disk, en de trailers. Kortom: film goed, extra's goed - een puike DVD Special Edition.


Bestel deze dvd direct:


Donnie Darko - Director's Cut
Richard Kelly