Drie interessante, kleine films met de grote Robert de Niro: Night and the City, City by the Sea en Born to Win.

Dat in deze box 2x het woord 'City' valt, is niet zomaar. De Niro, nazaat van Italiaanse immigranten, is bij uitstek een stadsacteur. In films over getto's en donkere straten waar eigen regels gelden, met hun eigen hiërarchie, waar de gevestigde orde vrijwel nauwelijks vat op heeft, is hij als een vis in het water. In de jaren 70/80 bereikte De Niro stratosferische prestaties met zijn co-Italo-regisseur Martin Scorsese, die het grimmige urban life in de dynamische stad New York weergaloos heeft gefilmd. Zo cynisch als die stadsserie is dit 3-pack niet, maar De Niro, de acteur die een aflevering van GTST nog interessant zou kunnen maken, is altijd de moeite van het bekijken waard.

Night and the City

In Night and the City (1992) speelt de Niro de worstelende advocaat Fabian; Jessica Lange is een serveerster en zijn (clandestiene) liefje. Fabian heeft te hoog spel gespeeld en een belangrijke zaak verloren. Fabian speelt altijd te hoog spel, want ziet zijn eigen beperkingen niet. Als hij zich in het groezelige wereldje begeeft van boksen en weddenschappen om een grote slag te slaan, zit hij al helemaal op tricky terrein. Night and the City speelt zich af in de bars en bokskelders van Soho, Greenwich Village en Little Italy: de setting past De Niro als een handschoen, en in een rol als deze - waarin hij drie transformaties doormaakt - mist hij geen slag.

City by the Sea

City by the Sea (2002) is een -alweer- stedelijke detective. De Niro werkt bij de NYPD, en wordt op een moordzaak gezet waarbij de verdachte een kleinzoon is van een beruchte moordenaar. Genetisch overdraagbare misdadige trekjes? De Niro krabt zich achter de oren, want moet analoog aan de oplossing van de moordzaak ook met zijn eigen zoon dealen van wie hij al jaren vervreemd is. Het wordt nog complexer als hij zijn vaderinstinct moet laten afwegen tegen zijn plicht als NYPD-cop.

Born to Win

Born To Win (1971) is eigenlijk geen De Niro-film, maar een waarin een andere interessante jonge acteur van destijds de hoofdrol speelde: George Segal als de geflipte junkie JJ. De Niro speelt een undercover agent die hulp krijgt van JJ. Het verhaal draait vooral om het degradatieproces van een heroïneverslaafde, en die wordt uitmuntend gespeeld door Segal. Maar voor De Niro-fans is Born To Win een must-have natuurlijk. Alleen is deze film van zo ver terug dat er geen extra's bij zitten, zoals bij de andere twee titels.


Bestel deze dvd's direct:

Night and the City


City by the Sea (2DVD) (Special Edition)
Frances McDormand


Born to Win