Cloaca was de beste Nederlandse speelfilm over mannen en hun midlife crisis, maar gelukkig kunnen de Amerikanen er ook wat van, getuige het droogkomische en zeer geslaagde Sideways

Drank en vrouwen: het zijn de beste remedies tegen oh zo de gevreesde crisis die bij veel mannen rond hun veertigste zijn lelijke kopje opsteekt. Gelukkig is Alexander Payne een levensgenieter met humor, en situeert hij zijn twee hoofdpersonages in Californië's alleraardigste wijnstreek Napa Valley. Miles (Paul Giamatti, de meest doorsnee ogende acteur uit Hollywood) is immer zwaar op de hand maar hij kent zijn witte en rode engeltjes prima. Twee jaar na zijn scheiding zit hij nog steeds te mokken, dus hij neemt zijn vriend Jack (Thomas Haden Church) mee op een trip door de wijnstreek. Jack staat op het punt van trouwen, en gaat het liefst nog even vet achter de meiden aan.

Awards

Sideways is gebaseerd op het boek van Rex Pickett, en het scenario is mede geschreven door Payne. Maar liefst 5 Oscar-nominaties kreeg de film, waarvan degene voor het Beste Scenario werd verzilverd. Zoveel wijntjes als Jack & Miles weglurken in de film, zoveel awards oogstte Payne op diverse festivals wereldwijd.

Klasse

En terecht, al die lof. Met alle volstrekt overbodige ellende waarmee de filmindustrie op dit moment aankomt, is Sideways een prachtige, opvallend intelligente en grappige film met stevig geschreven karakters. Het is niet moeilijk om te zien waarom Miles zijn vrouw is kwijtgeraakt, want wat is dit een betweterig snobje annex Pietje Precies; Jack is een bon-vivant die eerst doet en dan denkt.

De subtiele humor tussen hen twee en de contrasten tussen beide personages vormen het hart van de film, die hilarisch is en op de juiste momenten ook weer ontroerend. Na About Schmidt en het hilarische Election heeft Payne alweer een klasseproductie op zijn CV gezet, en mag hij inmiddels meetellen als een van de interessante regisseurs van het moment. DVD komt ook met prima extra's, waarvan een hele leuke bij de verwijderde scènes, als Church Haden in het pikkedonker verbaal losgaat als een dokwerker.