Freeze Frame

Britse misdaadthriller over de ultieme Big Brother-ervaring, waarin komiek Lee Evans zich van een verrassend griezelige kant laat zien

Sean Veil (Lee Evans) is vrijgesproken van moord. Maar vrijspraak wil nog niet zeggen vrijheid, want Veil-op-vrije-voeten is gebrandmerkt als een misdadiger die puur en alleen door een juridische dwaling buiten de gevangenis is gebleven. Twee mannen zitten hem jarenlang op de hielen: een kribbige politieagent en een schrijver van boeken over seriemoordenaars. De zwaar geplaagde Veil onderneemt een verstrekkende actie om zich tegen hen in bescherming te nemen: hij filmt zichzelf 24 uur per dag, zodat hij altijd zijn onschuld op tape heeft staan. Maar het mag niet baten: toevallig blijkt hij op het moment dat er opnieuw een moord wordt gepleegd, de cruciale tapes niet meer in zijn archief te hebben.

BB-concept

Dat is een interessant gegeven voor een verhaal. Maar ondanks dit ultieme Big Brother-concept en de Kafkaeske setting van de wetsdwalingen, heeft de scenarist niet het onderste uit de kan gehaald. Om te beginnen zijn de twee nemesissen van Veil veel te karikaturaal gefilmd alsook uitgewerkt. Daarnaast is het een tikkie voorspelbaar dat Veil belangrijke videobandjes mist. En tevens is het niet helemaal duidelijk waarom die agent en auteur jarenlang hun pijlen op Veil hebben gericht: op deze manier is dit eerder sneu dan spannend.

Wel aardig is dat Veil, toch echt goed gespeeld door Evans, dermate paranoia en krankjorem is geworden door zijn BB-levensstijl, dat lang in het ongewisse blijft of hij nou echt in staat is tot moord.

Gekke seksscène

De kwaliteit van de fotografie is prima. Met veel blauwwit gekleurde scènes die de eenzaamheid van Veil nog versterken en een futuristisch laagje over het geheel leggen. De mechanische soundtrack doet daar nog een schepje bovenop. Toch zijn er te veel onwerkelijke plotwendingen (met name op het eind), die de dramatische waarde van het thema danig in de weg zitten. Maar wie de merkwaardigste seksscène van 2005 niet wil missen, moet beslist deze film kijken.

Tip de redactie