Méliès - The Magician

Méliès - The Magician is een televisiefilm over de visionaire filmmaker George Méliès die leefde van 1861 tot 1938. Op deze dvd een aantal korte films van Méliès, en een reconstructie van zijn leven.

Toen de bewegende film in het begin van de vorige eeuw werd geïntroduceerd in Europa, hadden de filmmakers de keuze tussen goochelen met realiteit of goochelen met foefjes. Tegenwoordig zijn die foefjes een fluitje van een cent. Dinosaurussen en aliens stappen levensecht over het doek, de aarde wordt opgeblazen, verre planeten geconstrueerd en hé, Elvis hoeft als het aan Hollywood ligt niet dood te zijn.

Eerste trucshots

De gebroeders Lumière joegen het bioscooppubliek de stuipen op het lijf door aanstormende treinen op het witte doek te brengen, maar Méliès was de eerste die trucageshots ging gebruiken. Als directeur van het Théatre Robert-Houdin was hij gewend om voorwerpen en mensen met een tikje van zijn toverstaf te laten verdwijnen, nu kon hij die illusies oproepen met de camera. Het overijverige baasje (hij was ook schrijver, producent, regisseur, cineast) richtte de eerste grote filmstudio op, en zou zo'n duizend films variërend van 3 tot 20 minuten maken.

Gepolijst archief

Tot nu toe was het meeste van zijn werk beschikbaar als materiaal dat de tand des tijds nauwelijks had doorstaan. De release van de dvd Méliès The Magician biedt niet alleen interessante informatie over de man zelf, maar heeft ook een gepolijste schat aan bezienswaardig archiefmateriaal. Ondanks de lawine aan stijlen en methodes die de filmmaker daarbij hanteerde, is er toch een curieus bindend element in dit oeuvre. Vanuit één camerapositie draaide hij zijn films, en binnen dat frame - alsof je het vanuit een goeie zitplaats in een theater bekijkt - creëerde hij een dynamiek aan bewegingen en actie.

Méliès Award

Die stijl behield hij, al ontwikkelde de filmtechniek zich naarmate de decennia verstreken. Dat hij desondanks veel interessant werk heeft geproduceerd, verried zijn talent als visionair (film)kunstenaar. Het is ook niet voor niets dat de jaarlijkse prijs van het Festival van de Fantastische Film de Méliès Award heet: een fraai eerbetoon aan de Fransman die met een minimum aan middelen een maximum aan fantasie heeft kunnen oproepen.


Bestel deze dvd direct:

Méliès - The Magician

NUwerk

Tip de redactie