Capital Punishment

Extreem gewelddadige misdaadfilm uit Groot-Brittannië over rivaliserende drugsbendes. De film is in Nederland direct op dvd uitgebracht.

Het geweld in Capital Punishment is werkelijk bloedstollend. Mannen worden ernstig gemarteld, iedereen naait elkaar een oor aan, en elke vorm van ethiek wordt opzij gezet voor geld en macht. Zo zal het er best wel aan toe gaan in die milieus, waarvan we bij tijd een wijle een vleugje meekrijgen via een headline als "afrekening binnen het criminele circuit". Wat de regisseur nagegeven moet worden, is dat hij nergens het geweld idealiseert of een machostatus geeft; al wie in Capital Punishment in het circuit zit, is weerzinwekkend akelig.

Taxikoeriers

Centraal staat de relatief jonge Russell, die voor zijn drugsimperium taxichauffeurs (!) gebruikt om zijn koopwaar te vervoeren. Zijn jeugdvriend Dave is een ex-bokser en rijdt ook taxi. Dave is een goeie kerel en moet niks van dat onderwereldgedoe hebben, dus het is vrij raadselachtig hoe deze twee een vriendschapsrelatie kunnen onderhouden, of wat daar voor door moet gaan. Russell wipt ook stiekem met Dave's vrouw (die geld bij hem heeft geleend) en wil niks liever dan Dave in zijn bende opnemen.

Drama

Het was vast een poging om de twee werelden (criminaliteit versus braaf burgerschap) tegenover elkaar te zetten en daar het drama te laten werken. Maar met zoveel afstotelijke martelscènes kan er geen sprake meer zijn van drama. Daarvoor is het allemaal te smerig, en zijn de criminelen - vooral Russell - als te karikaturale gangsters neergezet. Sam Callis en Richard Driscoll spelen hun rollen goed, en het is daarom jammer dat hun materiaal zo mager is. De film is in documentairestijl opgenomen wat het realistische gehalte had kunnen versterken, maar hierdoor wordt ook het geweld tot onacceptabele proporties opgeblazen.


Bestel deze dvd direct:

Capital Punishment

Tip de redactie