Nederlandse politieserie die in 1996 door de Vara werd uitgezonden. Dertien afleveringen per seizoen, en de eerste en tweede zijn verschenen op DVD.

IJzervreters

Unit 13 is de naam van het politiekorps dat zich bezighoudt met zware criminaliteit en de georganiseerde misdaad. Bikkelharde jongens dus, en Unit 13 bedient zich soms ook van onorthodoxe methodes om de schurken achter de tralies te krijgen. Het team staat onder aanvoering van Ruard Talsma (Peter Tuinman) en Officier van Justitie Adrienne Rieding (Yvonne van den Hurk). En onder hen zit een eclectisch recherchekluitje eigenwijze ijzervreters, die door Ruard en Adrienne stevig in de hand moeten worden gehouden.

Actueel

Indertijd vond Unit 13 flink aftrek onder de Nederlandse kijkers, omdat zij was gebaseerd op de IRT-affaire van de jaren negentig en die hield de gemoederen flink bezig. Deze DVD-series hebben echter ook nog een sinister feitje dat stevig in de actualiteit staat: bedreigingen. Zoals gesteld, dit politieteam jaagt op het hardste schorem dat vrouw noch kind spaart om hun imperium in stand te houden, en ook voor het bedreigen van de individuele leden van dit team deinzen ze niet terug. Adrienne is helemaal een kwetsbaar mikpunt, met haar twee opgroeiende dochters. Met griezelig vooruitziende blik schreven de scenaristen zelfs bomaanslagen in het verhaal.

Dreigementen

In seizoen 1 gaat het om Scylla, een misdaadsyndicaat dat zich bezighoudt met vrouwenhandel, kunstdiefstal, drugs en babysmokkel. Seizoen 2 gaat een tandje hoger, want dan is het de nog misdadiger organisatie Phoenix waar Unit 13 de tanden in moet zetten. Beide seizoenen zijn knap in elkaar gezet. Het acteerwerk is puik, zoals je van gestudeerde acteurs mag verwachten, en de dialogen bekken prima weg. Ruard en Adrienne zijn een aangenaam solide contrast voor hun wat woestere collegae, maar die worden nergens te karikaturaal neergezet. Integendeel: want met zulke vileine opponenten wil je eigenlijk niks liever dan dat ze af en toe de wet een beetje rekken om dat geteisem in de kraag te grijpen. Criminelen die dreigen met bomaanslagen om hun gore business te kunnen voortzetten: kom op zeg.


Bestel deze dvd direct:


Unit 13 - Seizoen 1 (4DVD)
Yvonne van den Hurk


Bestel deze dvd direct:


Unit 13 - Seizoen 2 (4DVD)
Yvonne van den Hurk