Koude-oorlogrampenfilm uit 1990 - geen onaardige prent voor wie na 1980 is geboren en de jarenlange crisis tussen de vrije wereld en het rode gevaar alleen uit de geschiedenisboekjes kent.

Pre-perestrojka

In de tijd dat deze film werd gedraaid, had men er nog geen flauwe notie van dat anno nu zoveel landen van het voorheen communistische regime, lidstaat van de EU zouden zijn. Of misschien ook wel. Maar zulke complottheorieën passen prima in de sfeer van deze televisiefilm met een campy B-cast en een toch wel bovengemiddeld B-verhaal. Het speelt zich af voor de val van de Muur. De President van de VS en de Russische President hadden nog beiden de vingers aan De Atoombom Knop, waarmee de twee continenten elkaar zonder poespas de stratosfeer in konden schieten. De film is uit 1990 dus was toen al achterhaald, maar het is toch een vrij adequaat geproduceerde rampenfilm waarin het doemscenario van voor de perestrojka wordt verbeeld.

Wespennest

De Russische president was inmiddels van vrij goede wil. Maar toch zijn er buiten zijn medeweten om kernkoppen afgevuurd op de Verenigde Staten, en een tegenaanval is dan de meest voor de liggende reactie. De Amerikaanse president (Martin Landau) komt in het bekende wespennest terecht van zijn eigen oorlogszuchtige, militaire top en het diplomatieker korps dat in zulke nijpende gevallen adviseert. De crisis wordt bekeken vanuit de Oval Office, Air Force One en aanverwante machtszenuwcentra, alsook vanuit de piloten (een piepjonge Rebecca de Mornay en Powers Boothe) die tijdens de crisis op red alert staan.

13 days

De impact zoals van het drama Thirteen Days, gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de Cuba-crisis, weet de regisseur niet voor mekaar te boksen. Hij komt een heel eind met het 'wat als'-scenario, met de nodige offers van moedige militairen, ethische & morele afwegingen, last second decisions en popelende legeraanvoerders. Maar met een vijand die al lang geen vijand meer is, blijft het toch behelpen om de spanning te voelen, en ouderwets is het al helemaal.