Twee klassiekers van James Dean, die op het hoogtepunt van zijn sterrendom overleed, en nog altijd als icoon van jeugdige, rebelse schoonheid geldt.

Hij kon zo prachtig eenzaam kijken, James Dean. Getroebleerd, opstandig, in zichzelf gekeerd en onbegrepen. De belichaming van een jonge adolescent die in de war raakt van die overgangsfase van jeugd naar volwassenheid. En dat hij van die gladde wangetjes en rechte kaakjes had, legde hem ook geen windeieren. Het was voor regisseur Elia Kazan voldoende om hem te casten in zijn in-your-face verfilming van John Steinbeck's East of Eden.

East of Eden

East of Eden is gebaseerd op het Kaïn & Abel-verhaal. Kazan nam zo'n beetje de laatste tachtig pagina's van het boek van Steinbeck, en dat is filmisch bepaald geen slechte keuze geweest. Het uitgangspunt 'Papa houdt van me dus ik deug' en 'Papa houdt niet van me dus ik deug niet' is iets te dik erop gesmeerd, maar dit is cinema uit 1955, en nog vernieuwende cinema ook, dus die wat boude aanpak is vergeven. Dean in de rol van Cal is uiteraard het 'papa-houdt-niet-van-me'-zoontje, terwijl zijn broer niets verkeerd kan doen bij vader. Wanhopig op zoek naar liefde, speurt Cal naar zijn moeder die hen op jonge leeftijd in de steek heeft gelaten. En daarbij betoont Dean zich een originele, creatieve en ook vernieuwend acteur door zijn Weltschmerzen te verbeelden met intense gesticulaties.

Rebel Without A Cause

In datzelfde jaar castte regisseur Nicholas Ray de jeugdheld als alweer een verloren tiener, maar deze keer wordt hij gesecondeerd door partners-in-crime van dezelfde leeftijd (Natalie Wood en Sal Mineo). Iets subtieler dan East of Eden, maar Ray zette de ouders hier te karikaturaal neer als volwassenen die geen steek van de nieuwe generatie begrijpen. Terwijl die nieuwe generatie zichzelf ook nog niet helemaal begrijpt, en Ray focust hier ook op het seksuele element dat tot verwarring leidt. En onbegrepen kinderen gaan heftige trucs uithalen om aandacht te krijgen en om een uitlaatklep te vinden voor hun verwarring, en dat zijn niet zelden trucs met zelfdestructieve ondertoon. In Rebel Without A Cause zijn dat autoraces, waarbij er voor een van de kids een fatale afloop in het verschiet ligt.


Bestel deze dvd direct:


East of Eden S.E. (2DVD)
James Dean


Bestel deze dvd direct:


Rebel without a Cause S.E. (2DVD)
Natalie Wood