Kurkdroge tv-satire van Arjan Ederveen en Tosca Nifterink, zoals uitgezonden in 1993 en 1994 door de VPRO.

Knusse kurk

"Altijd van je afsnijden!" lispelt de presentator zijn publiek toe in de beginsketch van elke aflevering van Kreatief met Kurk. Het is Ederveen alias Peter van de Pood, met een melig EO-pruikje op en Hema-breibroek-trui aan. Naast hem zit Mireille Bekooij, pardon, Tosca Nifterink, en zij informeert belangstellend welk basismateriaal er deze week op het programma staat. Nou, kurk dus, zoals elke week. Kurk om lijstjes mee te versieren, kurk om mee te tamponneren, kurk om beestjes van te bouwen. En in luttele vijf minuten steken zij de draak met deze parel van parodie op knusse knutselprogramma's waar je tenen van gaan krommen.

Thema

Per aflevering werd er een thema gehanteerd: schoonheid, geloof, feest, eenzaamheid of lijden. Met mierzoet gekleurde tussenboodschappen als de meest kitscherige wenskaart uit de sigarenwinkel, die werden gevolgd door alweer een parodie. Op zwijgende films met Rudolf Valentino, op de Nouvelle Vague met het oeverloos existentieel geleuter, of op Zweedse praatfilms en supercampy onzin van Barbarella- telkens met Ederveen en Nifterink in de hoofdrollen.

Melig leuk

Niet altijd voortdurend leuk want soms wel erg melig, maar het meeste van deze dvd is na ruim tien jaar nog steeds goed. Soms zelfs nostalgisch goed, zoals in de aflevering 'Lijden', waarin nog ouderwets de kwelling van religie op de korrel kon worden genomen zonder dat het duo in een maatschappelijk wespennest terechtkwam. Met een jeremiërende Hollander die zo typisch zijn zegje doet voor de camera, in een jammertirade die nergens over gaat behalve hemzelf en zijn vage depressie: na twee geslachtsoperaties vond hij het ware geluk in de strip Jan, Jans en de kinderen. Geweldig. En daarna - zelfde aflevering - een parodie op Jeanne D'Arc, waarin het lijden voor God tot masochistische proporties wordt verheven als ze brandend edoch devoot gelukkig ten hemel blikt.

Het is nog maar tien jaar geleden, deze serie, maar deze onbekommerde spotternijen doen denken aan de betere tijden waarin seculier Nederland nog niet werd versjteerd door overbodige, religieuze haarkloverijen.


Bestel deze dvd direct:


Kreatief met Kurk 1 (3DVD)