Grimmige politieserie met 13 afleveringen van tv-station HBO, die zich afspeelt in duistere stegen, getto's en smoezelige politiebureaus van de Amerikaanse stad Baltimore.

Lonely City

In de reisgids Lonely Planet valt Baltimore de dubieuze eer ten deel om een extra paraafje te wijden met een waarschuwing om uit sommige wijken te blijven. Zo'n alarmmelding staat vrij droogjes op papier, dus wellicht is het een idee voor de uitgever om in dat hoofdstuk een verwijzing te maken naar de tv-serie The Wire. Zo ziet de reiziger in beeld wat er nu eigenlijk bedoeld wordt met sinistere buurten die je beter kunt vermijden, en wie The Wire heeft gezien zal daarbij instemmend knikken.

Rauw realisme

The Wire is rauw realistisch, bevolkt met ongure types en hardboiled politieagenten die meer crime hebben gezien dan één mensenleven aankan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in The Wire eigenlijk nergens good guys te vinden zijn, een held met wie het publiek zich kan identificeren of minstens enige troost aan kan ontlenen. Wie in deze setting de good guy gaat uithangen, is niet geloofwaardig meer. Aan zowel de linker- als rechterzijde van de Styx hanteert iedereen een grof taaltje dat regelrecht uit rapsongs van boze negers vandaan komt. Iedereen deugt een beetje, een beetje niet, een beetje helemaal niet of een beetje meer.

Pionnen van de wet

En dan die uitzichtloosheid. Kids die geboren worden in een milieu waar het leren dealen net zulk vanzelfsprekend onderwijs is als leren rekenen en schrijven in een beter gesitueerde buitenwijk. De hiërarchie in de dopescene begint al op jonge leeftijd, en wie carrière maakt krijgt een betere drugswijk toebedeeld of een extra hulpje, bij wijze van promotie. De agenten lopen er doorheen als losse pionnen uit het wetboek.

Boegbeeld

Als ze al een dealer(tje) te pakken weten te krijgen, hangt het er maar net vanaf of de drugsbazen zich wel of niet om deze kids bekommeren. Zo ja, dan is de rechtspraak makkelijk te manipuleren (lees: intimideren) om ze weer vrij te krijgen, al glanst er een driedubbele moord op de kerfstok. Dan zit de beklaagde in de rechtbank, boegbeeld van Amerika's rechtsstaat, waar advocaten en rechters in een zaal met rood pluche en chique lambrisering elke letter van de wet proberen na te leven, terwijl de verdachte uit een jungle-oord komt waar geen enkel recht behalve dat van de sterkste geldt. Wat een ellende. Je moet zo'n serie maar aandurven, zowel qua kijken als qua produceren.


Bestel deze dvd direct:


Wire, The - Season 1 (5DVD)