Het vervolg op de meesterlijke hit Ocean's Eleven. Zelfde regisseur, zelfde cast, zelfde stijl. En toch ging het mis: en wat jammer is dat.

Sequel

Toen bekend werd wie Steven Soderbergh allemaal op de payroll had staan voor zijn remake van de klassieker Ocean's Eleven uit 1960, ging het publiek kwijlen. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Julia Roberts en Andy Garcia als kassamagneten, en onbekendere maar fabuleuze acteurs als Elliott Gould en Don Cheadle. Het werd een wervelende film over meesterkrakers en revanche, waarin Soderbergh er prima in slaagde elke acteur prominente plek te geven, zowel onscreen als in het verhaal.

Gemiste kans

En precies in dat laatste hapert het vervolg Ocean's Twelve. Het is dezelfde cast, die zich geen twee keer bedacht om voor deze regisseur en met elkaar te kunnen werken. Dat ze pret hadden voor tien is aan alles af te zien, maar als kijker word je er niet in meegesleept. Het is eerder een 'oh wat hebben wij het leuk'-etalage, want het verhaal en de twists in Ocean's Twelve missen de scherpte van zijn voorganger. De grote namen doen er dan wel in mee, maar dat gelikte samenspel is hier versnipperd tot een losse collage.

Europa

Zelfs de fraaie locaties mogen niet baten. Danny Ocean (Clooney) sleept zijn bende mee vanuit Las Vegas naar Europa, waar ze Amsterdam, Parijs en Rome aandoen. Het ziet er fraai uit, en toen de cast indertijd in Amsterdam verbleef waren ze best wel de talk of the town. Het heeft ook wel wat, Pitt pal naast een oer-Hollandse haringkar. Alleen wordt de film er niet beter op. De scène waarin Roberts zichzelf parodieert is zelfs ronduit vervelend, terwijl je ziet dat zij het zelf wel een geweldige move vond want de scène wordt oeverloos uitgerekt.

2-disk

Ocean's Twelve wordt ook als 2-disk uitgebracht. Op de extra disk staan featurettes als The Making Of, geproduceerd door HBO. Prima gedaan dus want HBO levert altijd kwaliteit, maar willen we het echt weten van deze matige film? Verder nog een trailer, plus een sliert weggelaten scènes.