Seinfeld verveelt nooit. Ook al hebben ze het over Twin Towers of John Kennedy Jr. (beide nog in leven toen dit seizoen werd opgenomen), de grappen uit deze sitcom zijn tijdloos.

Zelfspot

Na drie seizoenen met alle kleine dingen des levens de draak te hebben gestoken, neemt de cast zichzelf op de hak. Jerry Seinfeld en George Costanza vatten het plan op om een serie te maken voor het televisiestation NBC. En waar die over moet gaan? Nergens over, besluiten ze in hun vaste diner. Zij doen er allebei zelf in mee, Elaine - Jerry's ex - krijgt een rol, en voor overbuurman Kramer is er ook wel een plekje. Uitgangspunt is dat er dus helemaal niks verheffends gebeurt in de serie, en voor dat dwaze plan gaan ze NBC opwarmen.

Onzin uitvergroot

Het zijn hilarische episodes in dit seizoen, want de voornaamste aantrekkingskracht van Seinfeld is inderdaad dat er nooit iets bijzonders gebeurt. Alleen weten de schrijvers elk klein event tot megaporporties op te blazen, en het uitvergroten van totale onzin tot kunst te verheffen. Misverstandjes, kleine maskerades, vergissingen waar iedereen dagelijks tegenaan loopt, maar door dit kleine ensemble wordt dit tot monsterlijk grappige dimensies opgerekt.

Stand-up comedy

En zo oervervelend als het relationele gedoe is in soaps, zo lollig is het hopeloze liefdesleven van Jerry, George, Elaine en Kramer. Bij elke aflevering bijt Seinfeld als stand-up comedian de spits af en zet de toon voor wat er gaat gebeuren. Een act over vliegtuigen resulteert in een luxe vlucht voor Jerry in business class en een flight from hell voor Elaine in economy. Een grap over liefdadigheid mondt uit in een pijnlijke scène met een doodzieke patiënt. Enzovoorts.

Extra's

De disks (vier in totaal) bieden bovendien twaalf uur extra's zoals weggelaten scènes, interviews, bloopers (een must-see) en commentaar. Plus extra stand-up comedy materiaal van Seinfeld. Geweldige DVD-box, en niet voor niets bekroond met diverse Emmy's en aangemerkt als Breakthrough Season.