Verfilming van Annie M.G. Schmidt's onsterfelijke kinderboek is op celluloid minder levensvatbaar. En dat heeft alles met het tijdsbeeld te maken.

'Vet cool'

Ben Sombogaart heeft maar liefst aan drie verfilmingen van Annie's boeken meegewerkt. Abeltje en Ibbeltje, en nu Pluk. Ibbeltje was geconstrueerd met handpoppen, maar Abeltje kreeg van Sombogaard een eigentijdse make-over. Een bijdehand jongetje met een hip vriendinnetje dat termen als 'vet cool' gebruikte: een soort actueel jargon dat natuurlijk nergens terug te vinden is in Annie's teksten. Daardoor werkte die film wel, want hij kreeg een Gouden Kalf en het bioscooppubliek stroomde in drommen toe voor deze familiefilm.

Kinderfilm

Pluk van de Petteflet mist de aantrekkingskracht voor het hele gezin, zoals Abeltje had en ook Minoes (die laatste is niet van Sombogaard). Pluk is een echte kinderfilm, kleurig, fleurig, vrolijk, en onbezorgd. Iets te onbezorgd. Personages als mevrouw Helderder die de hele dag schrobt en boent en de truttige plantsoenbeheerder, het zijn figuren uit een verdwenen Nederland. Mensen met wie Annie indertijd een tikje vilein de draak stak, om hun benepen burgermansgedoe en Neêrlands onvermogen om er bij tijd en wijle lekker op los te leven. "Lachen mag van God," zo luidde wijlen Annie's rake observatie. Nu het fun-tijdperk allang met die sombere mentaliteit aan de zwier is gegaan, had Annie wellicht gezegd: "Maar wel met mate graag!".

Overzichtelijk kinderspul

Voor kinderen is Pluk daarentegen wel aardig geslaagd. Het jochie uit de titelrol komt in een rode kraanwagen aanzeilen, en gaat op zoek naar een huisje. Hij krijgt allerlei nieuwe vriendjes als Dollie de Duif, Aagje, Stampertje, Zaza, Langhors, Duizeltje. Enfin, dat prettig overzichtelijke kinderwerk waarbij voor kleintjes heel duidelijk de grens tussen goed en niet goed wordt getrokken, een gegeven waar ze op zulke jonge leeftijd nog erg behoefte aan hebben. Het ziet er allemaal fraai uit want de art direction is secuur en fantasierijk, maar het verhaal en algehele sfeer van een onherkenbaar Nederland zijn te belegen voor oudere (mee)kijkers. In de extra's wel veel kinderpret zoals meezingliedjes en Pluk-spelletjes.


Bestel deze dvd direct:


Pluk van de Petteflet
Marc-Marie Huijbregts