Prima misdaadfilm boordevol verrassingen over een bende valsemunters. Direct uitgebracht op DVD zonder bioscooprelease, maar dat zegt niets over het niveau.

Remake

Criminal is een remake van Nine Queens uit 2000. Het scenario van Criminal is van Gregory Jacobs en Sam Lowry, en Lowry is een pseudoniem voor Steven Soderbergh. Soderbergh deed ook de productie, samen met George Clooney. En inderdaad, het resultaat lijkt op een afsplitsing van Ocean's Eleven, met een net zo doortimmerd script, al heeft Criminal geen cast vol bekende, mooie gezichten en zijn de criminelen net een niveautje lager. Hoofdpersonage John C. Reilly heeft niet de looks van Brad Pitt of Matt Damon, maar is wel weer een veel betere acteur.

Complexe deal

Reilly speelt Richard Giddis, een oplichter die voor een grote slag aansluiting zoekt met het Mexicaanse crimineeltje Rodrigo (Diego Luna). Rodrigo beschikt wel over enkele overtuigende kwaliteiten, en mag zodoende meespelen met de grote jongens die een immense valsemunters-coup gaan plegen. Een multimiljardair heeft 750.000 dollar over voor een ets van een dollarbiljet waar Giddis de hand op wist te leggen. Maar de deal is zo complex, dat Giddis naast Rodrigo nog veel meer mensen nodig heeft - en daar gaat het roken. Dit is geen business waarbij juridische contracten worden afgesloten: je moet maar zo'n beetje op elkaar vertrouwen, en wie in dit vak zit houdt er over het algemeen weinig betrouwbare mores op na.

Oplichterscircuit

Naast veel verrassende plotwendingen is dat psychologische aspect van de misdaad een ijzersterk gegeven. Giddis wordt door zijn eigen circuitje voortdurend met de rug tegen de muur gezet, door handlangers die hij in het complot heeft betrokken en die daarna weer net zo makkelijk een groter deel van de koek eisen. Reilly zet de groeiende frustratie goed weer van een oplichter die steeds verder klem komt te zitten maar niet meer terug kan keren van het ingeslagen pad. Mede daardoor is Criminal een feest van plotwendingen. En waarom de stijl van filmen zoveel overeenkomsten vertoont met Ocean's Eleven, is vast doordat regisseur Gregory Jacobs meer dan 10 jaar assistent producent/regisseur is geweest van Soderbergh. De pupil heeft gedurende die tijd voorbeeldig opgelet.


Bestel deze dvd direct:


Criminal