De seriemoordenaar heeft een speciale band met de rechercheur die op hem jaagt. Hey, hebben we dat niet vaker gezien? Zo'n keer of 100?

Killers met talent

Hannibal Lecter zorgde ervoor dat het bioscooppubliek nimmer meer zou vergeten dat seriemoordenaars niet uitsluitend botte, verknipte boeren zijn. Wie weg wil komen met de ene moord na de andere, moet heel wat in zijn mars hebben om uit handen van de clevere FBI te blijven. De serial killer in de film werd plots een hoogbegaafd persoon, die daarnaast graag naar klassieke muziek luistert, een meesterlijk potje schaak speelt, van geconfituurde eendeborst houdt en meer van zulke dandy-eigenschappen.

Prototype

Tot vervelens toe is dit prototype van seriemoordenaar gebruikt, en om het spannend te houden worden er allerlei gadgets en karakteristiekjes aan toegevoegd. Zo heeft de moordenaar in Suspect Zero een paranormaal trekje gekregen van de scriptwriter. Niet aangeboren, maar gekweekt. En hoe, dat mag niet verklapt worden anders is de film helemaal verstoken van spanning. Want bloedstollend wil het bepaald niet worden, al is er van alles uit de kast getrokken om de kijker een onvergetelijke gruwel-ervaring te bezorgen. De lijken zijn prettig akelig toegetakeld, en de rechercheurs zijn Aaron Eckhart en Carrie-Anne "Trinity" Moss. Toe maar. En uiteraard heeft rechercheur Eckhart een bijzondere 'relatie' met de killer - maar ja, dat kat-en-muisspel is ook zo uitgekauwd als een sportlife op stoeptegels.

Kingsley

Meesteracteur Ben Kingsley, in de rol van de killer, kan al die gebreken niet in zijn eentje oplossen. Kingsley was nog wel zo'n fantastische griezel in Sexy Beast, een crimineel om het echt koud van om je hart te krijgen. Maar hier moet hij prutsen met rare instrumentjes en reageren op (irritante) geluiden, omdat hij het resultaat is van een geheimzinnig experiment. Dat experiment in deze vorm is ook niet eng, en dat is erg jammer. Met deze cast en met dit verhaal krijg je toch het gevoel dat er veel, veel meer in zit dan er is uitgekomen. Suspect Zero is het ideale onderwerp voor een regie-masterclass met de opdracht: 'regel een betere remake'. Maar wel met dezelfde cast graag.