Peperduur, futuristisch actiespektakel waarin voor de zoveelste keer wordt geknokt om de wereldheerschappij.

Metropolis

Sky Captain krijgt 4 sterren vanwege de art direction en fotografie, want die zijn beslist spectaculair te noemen. De science fiction film heeft een magnifiek jaren 30 gevoel, door zowel de manier waarop New York is vormgegeven, als door de robots, luchtschepen en plot. Alles is overgoten met sepiatinten en kleurfilters, waardoor je half het idee krijgt dat je naar een verfilming van een van de eerste Marvel Comics zit te kijken, of naar een derivaat van Fritz Lang's Metropolis. De titel had door die retro-futuristische feel veel beter The World of Previous Century kunnen luiden, maar goed.

Megarobots

Sky Captain (Jude Law) is een soort van superheld, die vanuit een Thunderbird-achtige eilandbasis opereert. Daar ontwerpt zijn sidekick annex hoogbegaafde uitvinder Dex (Giovanni Ribisi) allerlei superfoefjes als amfibische vliegtuigen voor held Sky. Als er steeds meer geleerden verdwijnen (inclusief Dex na een superinvasie op het eiland) en allesvernietigende megarobots door de straten New York komen denderen, gaat topreporter Polly Perkins (Gwyneth Paltrow) met Sky Captain op onderzoek uit. Waar zijn die geleerden gebleven, en wie zit er achter het megacomplot waardoor overal ter wereld industriele apparaten ter land, ter zee en in de lucht beginnen aan te vallen?

Totenkopf

Dat verhaal stelt verder dus weinig voor, want ook in die tijd waren de plotjes wat simpeler, moet regisseur Kerry Conran gedacht hebben. Sky Captain en Polly komen via allerlei actiematige hoogvliegers op het spoor van ene Totenkopf, en die Duitse naam is beslist een verwijzing naar de aanstichters van de Europese nachtmerrie van die jaren dertig. Om dat gevoel te completeren, is warempel de overleden acteur Laurence Olivier nieuw technologisch leven ingeblazen: hij vervult de cybertechno-rol van Totenkopf zoals hij de rol van de vileine tandarts (en nazi-oorlogsmisdadiger) vervulde in Marathon Man. Best aardig gedaan dus, maar ook hier moet geavanceerde techniek het povere verhaal maskeren. Conran's liefde voor oude films en strips schittert overal in door en hij is er ook in geslaagd een moderne versie van dit genre op celluloid te krijgen - jammer dat hij als dit visuele fraais op een popcorn-story heeft gebaseerd.


Bestel deze dvd direct:


Sky Captain and the World Of Tomorrow (2DVD)
Kerry Conran