Het oeuvre van de bevlogen maniak Rainer Werner Fassbinder is op 2 DVD-boxen verzameld. 23 jaar na zijn dood blijkt zijn werk nog opvallend actueel.

Heftig

Fassbinder leefde net zo heftig als hij filmde. Wat moet het altijd oorlog zijn geweest in zijn hoofd, door zijn onstuimige speurtocht naar de waarheid van het leven. Rauw realisme tekent zijn films, waarin al wat menselijk was, zowel negatief als positief, met kracht naar het oppervlak werd gestoten. Het zijn films die sommige mensen dus liever helemaal niet willen zien, omdat de confrontatie met de drek in onze handel en wandel niet altijd een zachtaardige eye-opener is.

Genie

Het genie van Fassbinder was zijn ongelooflijke tempo waarmee hij de ene film na de andere draaide, zonder daarbij de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen. Fassbinder's brein was als een enorme spons met argusogen: hij absorbeerde elk signaal uit de samenleving, op micro- en op macro-niveau. Daarom kon hij liefdesdrama's maken over de caroussel aan gevoel tussen twee mensen, alsook maatschappelijke thema's aansnijden die hij altijd terugbracht tot de proporties waar het steeds om draait: onze positie in de samenleving, de communicatie en ons gedrag naar elkaar toe.

Na-oorlogs Duitsland

Fassbinder is typisch een voorbeeld van de moderne realist in na-oorlogs Duitsland. Met de inktzwarte geschiedenis vers in het geheugen, liet hij de mens niet aan zijn bikkelharde waardeoordeel ontsnappen. Hij maakte films waarmee hij rigoureus afrekende met zijn Heimat, en dat terwijl zich in Duitsland net een gevoel van gedeeld slachtofferschap begon af te tekenen: ook Duitsers zelf waren ten prooi gevallen aan het nazi-bewind. Fassbinder's mening daarover getuigt van een scherp gevoel voor human nature, en hij snoeide met een bijl elk excuus de kop af. Kwaad is van elke tijd en elke plaats, en kende in zijn ogen geen genade - terwijl tegelijkertijd hij met het bittere besef zat dat aan human nature, dus ook het kwaad, geen ontsnappen aan was.

Het werk

Drie van Fassbinders sleutelwerken, de BRD-trilogie over de melodramatische heldinnen Maria Braun, Lola en Veronika Voss, zijn verzameld in de Fassbinder Collectie Volume I. Een deel van de extra's, deels Engelstalige interviews met de actrices, zijn afkomstig van de eerdere Criterion-uitgave van de trilogie. Ander bonusmateriaal, waaronder een wel heel erg academische analyse van het kleurgebruik in Lola, zijn nieuwer en verraden de Frans-Belgische signatuur van uitgever Cinéart. Nog overladener met extra's is het gelijktijdig verschijnende Volume II in deze reeks. Naast vijf belangrijke films uit de jaren zeventig (Faustrecht der Freiheit, Die Bitteren Tränen der Petra von Kant, Die dritte Generation, Angst essen Seele auf en Mutter Küsters' Fahrt zum Himmel) krijgt de thuiskijker bijna vijf uur extra's voor zijn kiezen, waaronder het voornoemde interview, maar ook Fassbinders speelfilmdebuut Katzelmacher (1969) en het revolutie-tv-drama Die Niklashauser Fahrt (1970).


Bestel deze dvd direct:


Fassbinder Collection 1 (3DVD)
Rainer Werner Fassbinder