Net als National Treasure is ook dit een productie van Jerry Bruckheimer: maar dan veel en veel beter geslaagd. Wat heet: dit is 100% waanzinnig entertainment

Dat er nu een triple DVD is uitgebracht van deze avonturenfilm, zal de Pirates-fans doen huilen van vreugde. Het is immers nog even wachten op het vervolg Dead Man's Chest, waarvoor wel de hele cast van naam weer is aangetreden (hetgeen positief nieuws is voor een sequel). Johnny Depp, Orlando Bloom, Geoffrey Rush en Keira Knightley.

Keith Richards

Een sequel waarin naar verluidt Rolling Stones-gitarist Keith Richards ook een rol heeft. Depp heeft zijn overweldigende vertolking als Sparrow deels gemodelleerd naar deze rock-legende, en stond erop dat Richards aan de cast werd toegevoegd. Feest!

Verhitte Depp

Tot die tijd biedt deze triple DVD een uitstekend alternatief. De extra derde disk (er was al een 2-DVD versie uit) wordt samen met main film plus extra tweede op de markt gezet als The Lost Disc. Het onthult in een van de featurettes hoe Depp op het idee kwam van zijn fladderende personage Captain Sparrow. In de sauna maar liefst, waar het zo heet kan worden dat je hersens ervan gaan stomen. \

Enfin, het is leuke insight hoe creatieve processen kunnen werken in de brains van acteurs (met talent natuurlijk - en daar mag Depp dus over meepraten). Co-acteur Rush, ook niet een van de minsten, heeft vergelijkbare teksten.

Monkey Bloom

Ze zijn bijna net zo leuk als het aapje (The Monkey's Name Is Jack), dat in tegenstelling tot Bloom alles in 1 take wist te nagelen. Bloom wordt in The Making Of featurette behoorlijk te kakken gezet omdat hij maar niet dreigend genoeg wil overkomen. Regisseur Verbinski springt op en neer en coacht als een Michels, maar Bloom levert blooper op blooper af. En in Thar She Blows (die namen van de extra's ook!) staat de ene set-designer beteuterd te kijken als zijn kunstwerk naar de filistijnen wordt geblazen, de ander vindt het juist weer helemaal cool.

Klassieker

En er is nog veel meer. Nog meer weggelaten scènes, en dan niet te vergeten extra commentaar op hoe deze wereldfilm eigenlijk is geboren uit een Disneyland-attractie (voor wie het in alle commotie mocht zijn vergeten). Het is heel veel extra informatie over Pirates, maar de magie van de film zelf wordt er niet door aangetast. Het blijft een prestatie van Bruckheimer om een avonturenfilm te produceren die met gemak als klassieker de filmgeschiedenis inkan.