DVD-box met de dertiendelige televisieserie uit 1975, gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van Jan Terlouw.

Allies

De Geallieerden staan aan de poort van Noord-Holland, maar dringen nog niet door. Engelse vliegtuigen circuleren boven Noord-Holland, maar op de grond zijn de Duitsers de baas. De joden worden nog steeds afgevoerd. De bevolking is lamgeslagen na 5 jaar nazi-bewind. Mensen lopen dagen lang door de polder voor een zakje aardappelen. Een blokje hout betekent dat het 10 luttele minuten iets minder koud zal zijn in de huiskamer. Het is de hongerwinter van 1944: de zwaarste periode sinds ons land was bezet.

Abstract

Deze oorlogswinter is verworden tot een abstract begrip. Zeker in deze tijd, nu officieel alarm wordt geslagen over het stijgende overgewicht bij kinderen, en hun voornaamste problemen een lege batterij in de Playstation zijn of een mobieltje in de verkeerde kleur. Wie nog iets oppikt bij geschiedenisles, weet dat de oorlogswinter staat voor scheurende honger en kou en vele doden, 60 jaar geleden. Toen had chillen nog een heel andere betekenis. Deze tv-serie geeft het abstracte begrip van deze bittere staart van de bezettingsperiode een andere betekenis.

Jeugdserie

In 1975 werd de 13-delige Oorlogswinter uitgezonden als jeugdserie. Centraal staat de 15-jarige Michiel, die langs de route woont waarlangs de mensen de polder intrekken, op zoek naar boeren die bereid waren om servies en koperen potten te ruilen tegen voedsel. Maar de serie was indertijd ook een succes vanwege de rol die de verzetsmensen hebben gespeeld tijdens de oorlog. De jonge Michiel raakt bij de ondergrondse organisatie betrokken, en het raadsel waarom hij niet wordt opgepakt wordt pas bij de bevrijding geopenbaard.

Dictie

De regie van Aart Staartjes (De Stratenmaker op Zee Show!) is zeer competent, en de wat ouderwetse teksten en dictie van die tijd passen prima bij het onderwerp. Daardoor doet het geheel erg authentiek aan, want ook in het dagelijks leven was indertijd het taalgebruik formeler. Acteurs als onder anderen Andre van den Heuvel, Leontien Ceulemans en Paul Ruttger leveren puik werk. De special effects zijn soms wat knullig, maar dat is door gebrek aan hoog budget en geavanceerde techniek. Het doet aan de waarde van deze serie niets af: Staartjes maakte Terlouw's boek tot zeer fraaie, memorabele televisie.


Bestel deze dvd direct:


Oorlogswinter (3DVD)
Aart Staartjes