Documentaire met veel archiefmateriaal over de puike Ajax-tijd in 1972, met Cruijff als sterspeler.

Wie oh wie

Cruijff? Pele? Diego? Of toch Cruijff? To be or not to be de beste voetbalspeler ter wereld: de meningen over wie met die eer mag strijken zijn verdeeld. Vooruit dan: Cruyff is in elk geval wel de beste voetbalspeler aller tijden van Europa. Deze documentaire uit 1973 is nu op DVD verkrijgbaar, al zullen de fans 'm vast al via elk denkbaar medium op de plank hebben staan.

Cruijff-lingo

Nr 14 is geen onaardige docu, maar toch ook weer niet zo leuk als Un Momento Dado: de titel als hommage aan het Cruijffiaans taalgebruik waar vast nog wel 's een faculteit voor wordt opgericht. Afgezien van het Amsterdamse accent ("Hun gaan naar voren" en "Dan hep die keeper dat") maakt hij ook magnifieke versprekingen als Spitzenfingergefuhl - kom er maar 's op.

Monsterlijk

Maar deze film is wel pure nostalgie, waarin Cruijff als jonkie met verschrikkelijk haar (zoals elke Ajacied indertijd) in strakke bloes en de toen hippe Lois jeans over voetbal praat. In de auto, aan de keukentafel met Brabants bont kleedje waar de Cruijff-baby's onder krioelen, en vanuit de makkelijke stoel thuis: een monsterlijk gecapitonneerd ding van glimmend donkerbruin leer. Voor family-man Cruijff is thuis de beste plek om bij te komen, met gezin en een boterhammetje pindakaas. Bijkomen van de wedstrijden van dat seizoen waar op deze DVD veel scènes van te zien zijn, en toen Ajax zijn grootste successen boekte. Leuk, maar weinig wat we al niet uitentreuren gezien hebben. Wel lief dat de opbrengst van de DVD bestemd is voor de Cruijff Foundation, een organisatie waardoor (zoals de extra's laten zien) allerlei kids wereldwijd de kans krijgen om te sporten.


Bestel deze dvd direct:


Johan Cruijff - Nr. 14