Prachtige film van Eddy Terstall over een ongebruikelijke vriendschap tussen een homoseksuele tandarts en een lawaaierige, vrolijke hasj-dealer.

Status

Het is Terstall's zevende film, en markeert zijn status als een van Nederlands meest oorspronkelijke regisseurs. In Simon schakelt hij moeiteloos tussen zwaar beladen thema's als euthanasie en de lichte, onbekommerde hasj-sfeer en vrije seks van Amsterdam jaren tachtig. Dat is te danken aan zijn vloeiende regie en uitstekende script, maar vooral aan hoofdrolspelers Cees Geel in de titelrol en Camiel de homo (Marcel Hensema).

Rasechte Amsterdammer

Simon is een rakker. Hij houdt van vrouwen, verdient een goed belegde boterham met softdrugshandel, en flappert door het leven als een kangoeroe op springveren. De politiek incorrecte grappen over negers, joden, homo's en Turken zijn niet van de lucht (toen kon dat nog), maar Simon mag ze maken. Met het hart op de juiste plek voor mens en dier, gul, recht voor z'n raap en met altijd wel een rake opmerking en brede grijns komt hij overal mee weg: kortom, Simon is een rasechte Amsterdammer. Als Camiel zijn pad kruist, ontstaat er tussen de mannen een bijzondere vriendschap die hun tolerantie aan alle kanten reflecteert. Door hun band creëert Terstall tevens een fraaie smeltkroes van kakkineus Amsterdam-Zuid met de volkse no nonsense wereld.

Ontroerend

Terstall vertelt het verhaal met flashbacks naar het begin van die vriendschap, en de situatie nu. En die is niet zo vrolijk: Simon heeft kanker en is ongeneeslijk ziek. Camiel voegt zich weer bij Simon's circle of friends en kinderen om de laatste maanden van zijn leven samen te kunnen doorbrengen. Het resultaat is een van de betere Nederlandse films over vriendschap en euthanasie. Terstall vermijdt elke gemeenplaats of vet drama: zijn Simon is een toffe peer met grappen tot het eind, zonder dat de ernst van de zaak daardoor ook maar ergens wordt gebagatelliseerd. Het maakt het heel makkelijk om met Simon en zijn nabestaanden mee te leven: ontroerend en prachtig.


Bestel deze dvd direct:


Simon (2DVD)
Marcel Hensema